Trenutno se predvaja:
20. april 2019 ob 07:37Novice

"Ne, nam ne prisluškujejo. Nam prisluhnejo!"

Dekanja Fakultete za pomorstvo in promet dr. Elen Twrdy je postala redna članica Znanstvenega sveta za promet Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Medtem ko so političnih odnosih na relaciji Ljubljana - Zagreb slabi, znanstveniki sodelujejo.
Radio Koper
Elen Twrdy bo jeseni po šestih mandatih predala vodenje Fakultete za pomorstvo in promet Petru Vidmarju. Foto/Radio Koper

Dr. Elen Twrdy je postala redna članica Znanstvenega sveta za promet hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Izmenjava strokovnih mnenj in znanstvenih spoznanj o pomorstvu, prometu, logistiki je ena od nalog te častne funkcije, ki jo je Twrdyjeva enkrat že opravljala. Razmislek o skupni strategiji razvoja prometa je po njenem mnenju nujen:

"Razvoj prometa v eni državi je zelo povezan z razvojem prometa v drugi. Če se avtocesta konča na meji, ni dosti vredna."

Vpliv razvoja pristanišča v Kopru na sosednja pristanišča, vstop Kitajcev na evropski trg, so le nekatera skupna in aktualna vprašanja:

"Glede vstopa Kitajcev na hrvaški trg, so tudi pri sosedih mnenja deljena. Predvsem je tam velik vpliv politike, ki je pri nas na srečo manjši"

Ko govorimo o političnih odnosih med Slovenijo in Hrvaško, se ponavadi iskri. Ali so odnosi med strokovnjaki drugačni? Vam prisluškujejo ali vam prisluhnejo?

"Mislim, da nam v strokovnem svetu prisluhnejo. Tukaj so ravni drugačne, tu smo ljudje, ki se poznamo, si zaupamo, se ocenjujemo na podlagi strokovnih del, ne po politiki, ne po tem, ali se Piranski zaliv deli tako ali drugače."

Twrdyjeva sicer po 12tih letih končuje šesti mandat dekanje Fakultete za pomorstvo in promet. Edini kandidat na aprilskih volitvah je bil Peter Vidmar, ki bo mandat nastopil z oktobrom.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki