Trenutno se predvaja:
11. oktober 2019 ob 15:37 Novice

Nekdanja vzgojiteljica obsojena za nasilništvo, oproščena surovega dejanja

Pred dobrimi štirimi leti so v javnost prišli precej natančni opisi, kako se je ena od vzgojiteljic znašala nad malčki.
Primorske novice
Obtožena med sojenjem ni pokazala obžalovanja in je imela nekritičen odnos do storjenih nasilnih dejanj, meni sodišče. Foto: Primorske novice

Koprsko sodišče je nekdanjo vzgojiteljico vrtca v Hrvatinih Franko Kovačič spoznalo za krivo nasilništva nad petimi otroki, oprostilo pa obtožbe surovega ravnanja v dvanajstih primerih. Za takšno odločitev je bil po mnenju sodnice ključen način zbiranja izjav oškodovanih otrok.

"Franka Kovačič je s petimi otroki ravnala nasilno. Udarila jih je po nogi, grabila za roke, eden je poiskal zdravniško pomoč. Na njih je kričala in ravnala poniževalno. S tem je otroke spravljala v podrejen položaj", je obrazložila sodnica Darja Srabotič ter izrekla enoletno pogojno zaporno kazen. V 12tih primerih pa jo je obtožb oprostila in ob obrazložitvi okrcala predkazenski postopek ter tožilstvo. Obtožba je temeljila na izjavah staršev, ki so z otroki sami opravili pogovore ter igro vlog. »To je bil neverodostojen način, z njimi bi morali opraviti forenzični intervju«, je menila sodnica.

Tožilka Nataša Valenčič Kuštra napoveduje, da bo sodbo najprej preučila in se nato odločila o pritožbi. O tem, da bi morali v fazi preiskave klinični psihologi z otroki opraviti intervjuje, pa meni:

"Leta 2019 za to, kar se je dogajalo leta 203, težko. Takrat so imeli otroci dve, tri leta. Nekateri niti dve ne. Kričanje na dvoletnega otroka, ki nato otrpne, je zame surovo dejanje"

Sodišče se je v obsodbi nasilništva v petih primerih oprlo na izjave sodelavk obtožene in ni verjelo, da je šlo za zaroto proti njej, kot je Kovačičeva ves čas trdila. Sodbo so spremljali tudi pooblaščenci oškodovanih otrok. Odvetnik Peter Kos o razlagi sodišča pravi:

"Ta standard o zaslišanju otroka s pomočjo kliničnega psihologa je v sodni praksi umeščen, zato se mi zdi zavrnitev obtožbe iz tega razloga v nekem smislu celo opravičena."

Odvetnica obtožene Brankica Savič je že napovedala pritožbo. Sodišče je Franki Kovačič, ki je danes ob razglasitvi ni bilo v dvorani, izreklo tudi triletno prepoved opravljanja poklica vzgojiteljice, saj da obtožena med samim postopkom ni pokazala obžalovanja in je imela nekritičen odnos do storjenih nasilnih dejanj.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki