Trenutno se predvaja:
17. oktober 2020 ob 08:27 Novice

Nekdanje gostišče Bobri ob Rižani bo zaživelo v novi podobi

Bobre, nekdaj priljubljen predel ob izviru reke Rižane, novi lastnik Valter Krmac prenavlja.
Novi lastnik se je najprej lotil gostinskega dela in okolice, sledili bodo zapuščeni bungalovi. Foto: Radio Koper
Novi lastnik se je najprej lotil gostinskega dela in okolice, sledili bodo zapuščeni bungalovi. Foto: Radio Koper

Kompleks je pozimi kupil od Term Čatež, roka za dokončanje si ni postavil, a upa, da bo nared do velike noči. Bobri, nekdaj znano gostišče z namestitvami v bližini, so dolga leta propadali. Ne pri gostinskem ne pri namestitvenem delu ne načrtuje gradnje novi stavb, pač pa obnovo sedanjih. Glavna bo voda, a tudi spomin na dogodek leta 804, ki naj bi se zgodil prav tam: Rižanski zbor. Valter Krmac pravi: "Ko smo se zavedli veličine tega dogodka, smo se odločili, da moramo to predstaviti ljudem. Arhitekturo objekta bomo delno postavili v srednji vek, v čas Karla Velikega. Še posebej jedilnica bo poklon temu dogodku."

Foto: Radio Koper

Za ureditev okolice, predvsem vodnatega dela, se je posvetoval z Agencijo za okolje, ribiči in Zavodom za gozdove. Razložil nam je: "Naravi bomo dali vlogo, ki jo mora imeti. Z našo kreativnostjo bomo poskušali dodati nekaj svojega."

Pri tem tesno sodeluje z umetnikom Ivom Kisovcem: "Prišla sva do ideje, da je treba njegovo znanje deliti v dekanski šoli. Ko bomo zaključili prenovo, se bomo lotili tega."

Ivo Kisovec in Valter Krmac sta združila moči in znanje. Foto: Radio Koper

Krmac pravi, da se mu s prenovo ne mudi zelo, primarna dejavnost ostaja podjetje za embalažo K.M.K Box, ki zaposluje 80 ljudi. Želi si pa, da bi Bobre, ime bo ohranil, prenovili predvidoma do velike noči.

V bližnji ribogojnici so zadovoljni, da nekdanji motel Paradiso ne bo več klavrno propadal.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki