Trenutno se predvaja:
26. april 2019 ob 08:07Novice

Nekdanji novogoriški župan predsednik Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje

Gre za nepoklicno in častno funkcijo, ki jo bo Matej Arčon opravljal dve leti, kolikor traja mandat predsednika. Njegova prednostna naloga bo dvig prepoznavnosti tega čezmejnega organa, ki je sicer redka oblika takšnega sodelovanja v Evropski uniji.
MMC/Televizija Slovenija
Foto: Arhiv MMC

Dolgoletne županske izkušnje namerava Matej Arčon izkoristiti za reševanje birokratskih ovir, ki nemalokrat ovirajo uresničevanje projektov, za katere je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) že dobil 10 milijonov evrov. Arčon je zagotovil, da si bo kot predsednik tega organa prizadeval za čimprejšnje uresničevanje projektov, ki so že v teku.

To je vzpostavitev kolesarskih in pešpoti, brv čez Sočo in projekti, ki so najbolj zahtevni. Dva sta s področja zdravstva in sociale, pri prvem je trenutno največja ovira vzpostavitev skupnega naročanja zdravstvenih storitev za prebivalce z obeh strani meje. Največ težav imamo z ministrstvom za zdravje in to bo moja ključna prioriteta, da to uskladimo in povežemo informacijskih sistem za naročanje z obeh strani.

Dolgoletne županske izkušnje mu bodo pri predsedovanju koristile:

Absolutno, predvsem zato, ker sem bil med soustanovitelji tega združenja. Poznam delovanje, poznam projekte. Čezmejno sodelovanje mi je bilo vedno v veselje in zadovoljstvo in prav zato lahko dam svoj prispevek, s svojim znanjem in izkušnjami.

Skupščina, ki jo po novem vodi Arčon, je sestavljena iz sedmih predstavnikov goriške, petih novogoriške in dveh predstavnikov šempetrsko-vrtojbenske občine. Do lanskega poletja jo je vodil Robert Golob. Nasledil naj bi ga Marjan Pintar, vendar je ta že kot član skupščine odstopil. EZTS ima sicer status samostojne pravne osebe s sedežem v Gorici, operativno ga vodi direktorica Sandra Sodini.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki