Trenutno se predvaja:
7. februar 2019 ob 08:23 Novice

Nekdanjo gostilno Adria je kupilo Vinarstvo Wipach, vipavski župan je razočaran

Propadajoča stavba v Vipavi ima novega lastnika. Župan Goran Kodelja je razočaran, ker prejšnja občinska uprava ni uveljavila predkupne pravice. Del kompleksa Adrie je še last Mlinotesta.
Stavba v središču Vipave ima novega lastnika. Foto: Karin Zorn
Stavba v središču Vipave ima novega lastnika. Foto: Karin Zorn

Objekt nekdanjega gostišča Adria, ki so ga leta 2007 z denacionalizacijo dediči nekdanjih lastnikov dobili vrnjenega od družbe Mlinotest, je že vrsto let propadal. Dediči ga namreč niso vzdrževali, zadnja leta pa so iskali kupca.

Novi lastnik je Vinarstvo Wipach iz Lož pri Vipavi oziroma domačin Domen Koren, ki oddaja tudi sobe in apartmaje. O načrtih še ne želi govoriti. Povedal je le, da namerava objekt prenoviti v turistične namene.

Vipavski župan Goran Kodelja je prodajo gostišča in njegovo preobrazbo v hotel uvrstil med temeljne projekte svojega županovanja. "Jaz sem povabil te investitorje na razgovor. Nisem imel občutka, da govorimo o istih ciljih. Več o tem ne bi rekel. Verjamem, da se bomo pogovarjali naprej, tako ali drugače, ker karkoli bo tam zraslo, bi moralo biti v interesu cele občine. Morem reči, da sem bil razočaran, ko sem prišel na občino, da so se moji predhodniki mesec dni pred volitvami odpovedali predkupni pravici."

Če tam hotela ne bo, Kodelja ne izključuje možnosti, da bi iskali investitorja za njegovo ureditev v zdajšnjih prostorih Zavoda za turizem TRG Vipava. "To je zgradba v lasti občine Vipava. Povezana je s še eno zgradbo zadaj in ima krepko čez 1000 kvadratnih metrov skupne uporabne površine. Hotel v Vipavi bo zrasel, ker ga Vipava potrebuje."

Del kompleksa gostišča Adria, ki ni bil nacionaliziran, je še vedno v lasti ajdovskega Mlinotesta. Kot je pojasnil predsednik uprave Danilo Kobal, gre za t.i. Baronovo hišo, kjer je bila v pritličju kuhinja, v nadstropju pomožni prostori, zraven pa sodi tudi parcela ob stavbi. Po Kobalovih besedah so ga za primerno ceno pripravljeni prodati.

Karin Zorn


Zadnji prispevki