Trenutno se predvaja:
1. julij 2020 ob 13:01 Novice

Nezgoda odprla vprašanje delitve nalog in odgovornosti

Minuli konec tedna se je na pomolu pod Belvederjem v Izoli pripetila manjša nezgoda, ki pa je odprla nova vprašanja.
Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Otroku se je med igro noga zagozdila med lesene deske. Na pomoč so prišli gasilci, zaposleni na Komunali so območje zavarovali. Na Občini pravijo, da je pomol postavljen v skladu s predpisi, napovedujejo pa pogovore z Ministrtvom okolja o tem, kdo bo upravljal z območjem ob morju in tako skrbel tudi za varnost.

Občina Izola skupaj s komunalnim podjetjem vzdržuje javne površine in tako tudi pomol pod Belvederjem. Redno ga pregledujejo in odpravljajo morebitne pomanjkljivosti. Pomol je bil sicer nazadnje obnovljen pred šestimi leti. Tabla, ki označuje kopanje na lastno odgovornost, je bila vmes že večkrat poškodovana. V soboto je deček med igro nogo potisnil med dve deski na pomolu, izvleči pa je ni mogel. Na pomoč so v roku pol ure prišli tako gasilci koprske brigade kot ekipa izolske Komunale.

Martina Miklavčič Šumanski, Občina Izola: "Lesene deske na pomolu so postavljene v skladu s predpisi. Gasilci so ob prihodu z rezkanjem nekoliko razširili površino med dvema deskama, da je otrok nogo lahko potegnil ven. Območje je Komunala nemudoma zavarovala. Tekom tedna bosta nameščeni novi leseni deski."

Deček ni bil poškodovan in bil, po pričanju udeleženih, dobre volje, tako kot njegova mama, ki ga je spremljala. Ob tem dogodku se je znova pokazala sistemska neurejenost področja, torej delitev nalog in odgovornosti med občinami priobalnega pasu in državo kot lastnico morja ter mnogokrat tudi obalnega javnega prostora. Občina Izola ta konec tedna organizira posvet na temo priprave pomorskega prostorskega načrtovanja, na katerega so vabljeni štirje župani slovenske Istre s pristojnimi uradi, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor ter predstavniki drugih državnih služb, ki so povezane z morjem. Pričakovati je tudi debato o tem, da bi Občini Izola dali v upravljanje površine blizu morja, ne da bi zato državi morala plačati nekaj deset tisoč evrov.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki