Trenutno se predvaja:
29. november 2020 ob 08:05 Novice

Nov roman solkanske avtorice je "zgodba tistega časa, ki je ne bi smeli pozabiti"

Ob letošnji stoletnici podpisa Rapalske pogodbe, ki je Primorsko potisnila pod jarem italijanskega fašizma, je izšel nov roman solkanske avtorice Darinke Kozinc.
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Ob letošnji stoletnici podpisa Rapalske pogodbe, ki je Primorsko potisnila pod jarem italijanskega fašizma, je izšel nov roman solkanske avtorice Darinke Kozinc. Knjiga z naslovom 'Dolge sence fašizma' ni njeno prvo delo, v katerem v ospredje postavi zgodovino primorskega prostora. Pred leti je napisala knjigo za otroke 'Pravili so jim aleksandrinke'. Ženskam, ki so zapustile borna primorska ognjišča in se zaradi preživetja družine podale v Aleksandrijo, je posvetila tudi knjigi 'Les Goriciennes' in 'Les Slovènes' (oba naslova sta v francoščini, ker so v Egiptu tako 'klicali' aleksandrinke).

Foto: Osebni arhiv avtorice, Twitter

Urednik knjige Robert Titan Felix je v uvodu knjige zapisal, da Darinka Kozinc v romanu predstavi široko fresko obdobji Primorske, ki so povezana s fašizmom. 'Junak' knjige je zato Primorska sama, pravi avtorica: "Taka je bila tudi moja želja. Tisti del, ki nas je tako zelo zaznamoval. Torej naše starše in posledično tudi nas."

V romanu se prepletata dve zgodbi. Ena v predvojnem obdobju, druga v času fašizma. Osrednja nit romana je primorska družina s štirimi sinovi.

Avtorica je še povedala: "Vsakega od njih odnese po spopadu oziroma pretepu s fašisti - to moramo povedati, da je bilo to precej pogosto po gostilnah in seveda grožnja represije prisili enega da zbeži v Aleksandrijo k svoji teti, drugi se uspešno skrije, tretji odide v partizane, četrti pa je italijanski vojak. To je zgodba tistega časa, ki je ne bi smeli pozabiti, in nas na neki način determinira tudi danes."

Fašisti so Primorcem zaradi jezika in kulture ves čas vcepljali občutek manjvrednosti. Sovraštvo do drugače mislečih pa je še kako prisotno v današnji družbi, spomni Kozinčeva. Knjiga Dolge sence fašizma zato ni samo spomin na pretekle čase temveč predvsem opomin, da se zgodovina vedno znova ponavlja.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki