Trenutno se predvaja:
11. junij 2019 ob 19:13 Novice

Nova Gorica ima desetič knjižnico pod krošnjami

V borovem gozdičku sredi Nove Gorice do prihodnjega četrtka ponujajo 400 knjig in druge literature, spremljevalne dejavnosti, okroglo mizo in medgeneracijsko srečanje.
Predstavitev letošnje prireditve Knjižnica pod krošnjami v Novi Gorici.
Predstavitev letošnje prireditve Knjižnica pod krošnjami v Novi Gorici. Foto: Facebook / Mladinski center Nova Gorica

Borov gozdiček sredi Nove Gorice, na tleh blazine in leseni stolčki ter senca pod krošnjami od včeraj vabijo k listanju in prebiranju knjig, revij. Knjižnica pod krošnjami je tudi letos v mestu vrtnic in ponuja do prihodnjega četrtka 400 knjig in druge literature, spremljevalne dejavnosti, okroglo mizo in medgeneracijsko srečanje. Tokratna izvedba bo tudi mednarodno obarvana.

Iz Zavoda Divja misel, ki že 15. leto pripravlja Knjižnico pod krošnjami, sporočajo, da je letos vnovič rekordno število bralnih krošenj: 24 jih je v 15 različnih krajih po Sloveniji in Avstriji. Na Goriškem se spodbujanju bralne kulture na javnih površinah pridružujejo desetič v Novi Gorici in devetič v Kanalu ob Soči.

Delavnice, okrogla miza o perspektivah goriške literature in glasno branje pred novogoriškim Domom upokojencev, povzema letošnji program direktorica Mladinskega centra Lara Brun in ob obisku devetih mladih iz Salvadorja predstavi tudi mednarodno razsežnost dogajanja v Novi Gorici: "Tudi oni bodo soustvarjali knjižnico pod krošnjami. Z besedo, glasbo in mimiko bojo predstavili življenje v Salvadorju."

Med 16 julijem in petim avgustom bo bralna krošnja tudi ob osnovni šoli v Kanalu, letos z osrednjo mislijo Knjiga moja čuječa spremljevalka, poudarja Blaž Valentinčič iz Društva nasmejanih: "Tako da bomo v okviru nje organizirali delavnico o dihanju, o pravljični jogi za otroke, o čustveni inteligenci za otroke, kuhali bomo pravljice."

V prihodnje se želijo razširiti tudi na sosednjo italijansko stran, dodaja novogoriški podžupan Simon Rosič: "Predvsem smo zadovoljni, ker prihajajo tudi gostje z onstran meje."

Z obiskom Knjižnice pod krošnjami so na Goriškem v glavnem zadovoljni.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki