Trenutno se predvaja:
9. december 2019 ob 12:48 Novice

Novi zapleti z mamografom v šempetrski bolnišnici

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev šempetrske bolnišnice, ki je aprila izbrala podjetje Siemens za nakup mamografa. Revizijo je vložilo neizbrano podjetje Braintec.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Braintec je dokazoval, da aparat izbranega ponudnika ne ponuja zahtevane funkcije - to je rekonstrukcije 2D slike iz 3D posnetka v mamografski kakovosti.

Državna revizijska komisija je v obrazložitvi sklepa med drugim zapisala:

"Podlage za zaključek, da ponujeni mamografski aparat pri tomosintezi omogoča izvedbo 3D posnetka za vse debeline dojke v kompresiji, ne daje niti pridobljeno strokovno mnenje, ki ga Državna revizijska komisija ocenjuje kot jasnega in nedvoumnega, naročnik ter izbrani ponudnik pa mu v ničemer ne nasprotujeta. Čeprav strokovno mnenje možnosti izvedbe 3D posnetka za vse debeline dojke pri aparatu izbranega ponudnika sicer izrecno ne zanika, pa je po drugi strani tudi ne potrdi, pač pa pojasnjuje, da je realno pričakovati, da velika večina dojk v kompresiji ne presega debeline 10 cm. Kot dalje izhaja iz mnenja, se pri testiranju mamografskih aparatov uporabljajo objekti (t. im. fantomi), s katerimi se simulirajo realne dojke. Običajno gre za fantome debelin od 2 do 7 cm, fantomi pa predstavljajo realne dojke, ki imajo ob kompresiji debeline od 2 do 9 cm, kar naj bi pokrivalo območje velike večine debelin realnih dojk. Večje dojke oziroma večje debeline dojk ob kompresiji se sicer, tako strokovnjak, lahko pojavijo, vendar so zelo redke. Tako iz podatkov programa Dora, ki vključuje tudi podatek o debelini dojke ob kompresiji, po ugotovitvah strokovnjaka izhaja, da je dojk z debelino nad 10 cm ob kompresiji v CC projekciji, v kateri se izvaja tomosinteza, manj kot 0,3 %."

Šempetrska bolnišnica poskuša že leto in pol z javnim naročilom priti do najema novega aparata za slikanje dojk. V novogoriškem društvu za boj proti raku Ko-rak.si so bili nedavno zaradi zapletov ogorčeni, saj gre za regionalno bolnišnico, ki je bila zamišljena kot sekundarni onkološki center. Kot začasno rešitev so morali v bolnišnici najemati premični aparat iz presejalnega programa Dora.

Odzive na zadnjo odločitev še zbiramo. Že zdaj pa je jasno, da bo moral naročnik vlagatelju zahtevka povrniti stroške, ki znašajo 6 770 evrov.
Zadnji prispevki