Trenutno se predvaja:
19. november 2020 ob 07:00 Novice

Novogoričani si želijo 'drive-in' testiranje po vzoru Kopra

Dostop do covidne točke za jemanje brisa povzroča ponekod težave, predvsem za starejše ljudi in ob slabem vremenu. Na to je ob vstopni točki zdravstvenega doma v Novi Gorici opozorila ena od naših poslušalk.
Petra Kokoravec, direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica. Foto: Zdenka Tomulić / Radio Koper
Petra Kokoravec, direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica. Foto: Zdenka Tomulić / Radio Koper

Ta je bila napotena na testiranje zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom. Ob tem se je vnovič postavilo vprašanje vzpostavitve 'drive-in' jemanja brisa tudi na Goriškem.

Poslušalko je ob odvzemu brisa doletelo deževno vreme, imela je težave s parkiranjem, priča je bila tudi neljubemu dogodku, ko je starejšemu gospodu spodrsnilo in je skoraj padel. Zato ob vseh pohvalah na račun zdravstvenega osebja, ki jemlje brise, dodaja, da je, kljub manjšemu nadstrešku, problematičen dostop do covidne točke ob novogoriškem zdravstvenem domu: "Sprašujem se, zakaj ni tudi v Novi Gorici organiziran 'drive-in' odvzem, kot je v nekaterih sosednjih občinah. Kar bi nam zelo olajšalo to neljubo izkušnjo."

Sprva se jim je takšen način zdel najboljša rešitev, a se je ob službi nujne medicinske pomoči, reševalcih in možnosti, da bi trpela strokovna obravnava bolnika, izkazalo, da ni tako, pojasnjuje direktorica novogoriškega zdravstvenega doma, Petra Kokoravec: "Ker tak način jemanja potrebuje kar precej prostora, na katerem se lahko zadržujejo avtomobili oziroma pacienti, ki čakajo v vrsti, da pač ne prihaja do tega, da se ta kolona razširi na kakšne glavne poti v mestu, kar bi potem lahko vplivalo na celoten mestni režim."

Sistem "drive-in" jemanja brisa so v Zdravstvenem domu Koper uredili že ob spomladanskem valu epidemije, poudarja strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak: "Pacienti so naročeni na pet minut. Testiranje poteka brez čakalnih dob in nepotrebne jeze. Odlično se obnese!"

Za zaščito pred dežjem tako bolnikov kot zdravstvnega osebja pa so poskrbeli z ogromnim nadstreškom, dodajajo še v koprskem zdravstvenem domu.

Valter Pregelj

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Zadnji prispevki