Trenutno se predvaja:
29. maj 2020 ob 13:45 Novice

Novogoričani sprejeli višje cene komunalnih storitev

Novogoriški svetniki so potrdili elaborat, ki določa višje cene komunalnih odpadkov.
Višje cene komunalnih storitev na Goriškem so prvi sprejeli Novogoričani. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Višje cene komunalnih storitev na Goriškem so prvi sprejeli Novogoričani. Foto: Radio Maribor/Pixabay

Podražitev so načrtovali že lani, saj so se stroški ravnanja z odpadki povišali. O tem se je prepričala tudi uprava mestne občine, naročila je revizijo poslovanja, ki ni pokazala zlorab pri povišanju stroškov. Po novem bo položnica za štiričlansko družino višja za pet evrov. Nekateri svetniki so bili mnenja, da čas korona krize ni primeren za dvigovanje cen.

Komunala Nova Gorica je višje cene utemeljila z 80-odstotno podražitvijo samo pri odlaganju kosovnih odpadkov. Poleg tega so se povišali stroški dela zaradi zvišanja minimalnih plač. Nekatere svetnike ti argumenti v obdobju krize, ki se napoveduje, niso prepričali. Robert Golob je bil kritičen do podjetja, ki je v zasebni lasti in za šest občin na Goriškem opravlja javno gospodarsko službo za ravnanje s komunalnimi odpadki:

"Na področju odpadkov je cel kup problemov, ki se ne začnejo v Mestni občini, še manj pri županu. Seveda se začnejo pri državni zakonodaji. Odgovornost za čim bolj racionalno obnašanje pri iskanju odlagališča odpadkov je na županih, ki so seveda za to neusposobljeni. Komunala, ki v resnici 'kasira' in ki je strokovno usposobljena, pa nima nobene odgovornosti, če župan nečesa naredi optimalno, oni , ki so izognili odgovornosti, prevalijo stroške na občanke in občane. Super!"

Po mnenju Goloba, župani ne morejo 'tekati' po Sloveniji in tujini ter iskati najboljše možnosti za odvoz odpadkov, saj so za to usposobljeni strokovnjaki na Komunali. Ti pa, po njegovem 'samo kasirajo'.

"Prihaja do potencialne kolizije interesa zasebnika in občin. In to bo nerazrešeno, dokler Komunala ne bo javno podjetje oz. dokler ne bo neko drugo javno podjetje prevzelo izvajanja nalog, ki jih izjava Komunala. Mi bomo vztrajali. Do konca mandata želimo poceniti to zadevo. Vendar bo težko, ker je v zasebni lasti, in zasebnik ima interes po dobičku, "pa je izid glasovanja komentiral župan Klemen Miklavič.

Samo 12 svetnikov je glasovalo za višje cene, dva sta bila proti, kar 15 pa se je glasovanja vzdržalo.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki