Trenutno se predvaja:
1. maj 2019 ob 08:38 Novice

Novogoriški Trg Evrope 15 let po vstopu v EU turistična sramota

Železniška postaja v Novi Gorici, zgrajena leta 1906 v secesijskem slogu, je bila pred 15 leti veličastna kulisa za proslavo ob vstopu Slovenije v EU. Danes domačini tam parkirajo avtomobile, do trga pa obiskovalce ne vodi nobena tabla.
Radio Koper/Nataša Uršič|
Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Slavnostni govornik je bil leta 2004 takratni predsednik evropske komisije Romano Prodi, ki je nekdanjo mejo med obema Goricama označil kot "sramoto za državi sredi Evrope". Danes se trga še vedno drži sramota. Medtem ko ga tujci iz vsega sveta množično obiskujejo, domačini ob in na njem parkirajo avtomobile. V mestu se bo obiskovalec tudi zaman trudil, da bo našel tablo, ki bi ga usmerila na to turistično točko, ki je povsem zanemarjena.

Trg Evrope je ime dobil po vstopu Slovenije v EU. Krasi ga Vecchietov mozaik, ki ga dopolnjujeta dve plošči. Ena je na slovenski, druga na italijanski strani. Prav to je največja zanimivost za turiste z vsega sveta, ki ga množično obiskujejo, nam je povedala Kristina Markova, ki vodi kulturno informacijske točko na meji.

″Tale trg je nekaj posebnega v Evropi, mogoče ni edina takšna točka v Evropi, je pa redka. Pravimo, da je tukaj Mali Berlin, definitivno, če bi bila konkretna turistična promocija, skupna promocija obeh mest, bi prišlo še toliko več ljudi.″

Tako kot je bil nekoč ta prostor strateška postojanka na progi med Dunajem in Trstom, bi bila lahko danes strateška turistična točka za obe mesti, še dodaja Markova. Pa ni! Novogoriška mestna občina se zaveda, da je trg turistično popolnoma zanemarjen in skrit za avtomobili. Do jeseni naj bi vsaj s tehničnimi preprekami omejili parkiranje. Več se nadejajo od mednarodnega arhitekturnega natečaja v okviru kandidature obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture, je povedal vodja županovega kabineta Gorazd Božič.

″In sicer gre za organizacijo mednarodnega arhitekturnega natečaja najvišjega nivoja, s katerim želimo pridobiti vse možne dobre ideje za ureditev trga , železniške postaje, brvi, nadhoda čez tire in v bistvu ustvariti povezavo med obema travnikoma.″

Če občini Nova Gorica in Gorica nista dosegli konsenza o skupnem poimenovanju trga, v Italiji se imenuje Piaza Transalpina, pa sta dosegli vsaj konsenz o tem, da je ena ključnih točk urbanističnega razvoja za obe mesti. Z omenjenim natečajem pa sta šele na začetku skupnega načrtovanje razvoja tega območja.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki