Trenutno se predvaja:
2. junij 2020 ob 11:43 Novice

Novogoriško mestno hišo bi morali spomeniško zaščititi

Nekateri bivši župani novogoriške občine se ne strinjajo s prostorskimi spremembami v mestni hiši, ker menijo, da se s tem ruši njen simbolni pomen. Sedanje vodstvo odgovarja, da ni poseglo v osnovno podobo in se strinja, da je stavbo potrebno zaščititi.
Nekdanji župani menijo, da je treba stavbo občine spomeniško zaščititi in tako ohraniti njeno prvotno zasnovo. Kritični so do sprememb, ki se dogajajo v notranjosti. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Nekdanji župani menijo, da je treba stavbo občine spomeniško zaščititi in tako ohraniti njeno prvotno zasnovo. Kritični so do sprememb, ki se dogajajo v notranjosti. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Pet nekdanjih županov Mestne občine Nova Gorica je na župana Klemna Miklaviča naslovilo pismo, v katerem izražajo nestrinjanje s spremembami razporeditve županskih prostorov. Sergij Peljhan:

"Ključna je dolgoletna tradicija. Tam, v centralnem delu, je bil sedež pokrajine. Zdi se nam, da gre za krnitev kulturne dediščine, kajti to je bil vendarle svečan prostor, kjer so stranke, pa tudi gostje, imeli dostop v najbistvenejši del te stavbe."

Župan Klemen Miklavič odgovarja, da ugotovitve avtorjev pisma temeljijo na netočnih podatkih. Dodaja, da niso spremenili nič takega, kar bi posegalo v dediščino. Spremembe pa utemeljuje:

"V ospredju je predvsem optimizacija dela občinske uprave in motivacija uslužbencev za intenzivnejše delo, kajti v teku so veliki projekti in priprave, da to občino poženemo v nov razvojni cikel."

Bivši županski prostori so zdaj namenjeni skupinam zaposlenih, ki delujejo na posameznih projektih. Se pa v občinski upravi strinjajo, da je celotno stavbo potrebno spomeniško zaščititi. Dokumenti so že pripravljeni, je povedala direktorica Maja Grapulin Vadjunec:

"Dokumentacija je bila prvič pripravljena leta 2013, leta 2017 je bil izdelan konservatorski elaborat, ki je podlaga za slednje, kar pa do zdaj ni šlo nič naprej."

Sklep o zaščiti mora sprejeti mestni svet in pristojni zagotavljajo, da bodo postopek speljali in zaščitili 70 let staro stavbo, ki je med najbolj prepoznavnimi v mestu.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki