Trenutno se predvaja:
8. avgust 2018 ob 16:16Novice

Novosti v koprski šoli in vrtcu z italijanskim učnim jezikom

Med počitnicami obnavljajo prostore osnovne šole in vrtca v Kopru ter podružnic v okoliških krajih.
Pročelje šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Kopru. Foto: Radio Capodistria

Začetek prihodnjega šolskega leta bo za učence osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio iz Kopra in predšolske otroke, ki obiskujejo italijanski vrtec Delfino blu, poln novosti. V teh poletnih mesecih hitijo s prenovo podružničnih šol v Bertokih in v Semedeli, kjer so tudi prostori vrtca. Nekaj učencev in otrok pa bo vstopilo v popolnoma nove prostore v centru Kopra, kjer je nekoč domovala srednja kovinarska šola. Denar za dela in opremo so prispevali Mestna občina Koper, Unija Italijanov in ministrstvo za šolstvo.

Tretjega septembra bodo otroci, ki obiskujejo vrtec oziroma podružnični osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom v Semedeli in v Bertokih, vstopili v prenovljene prostore. Stavba v Bertokih jih bo pričakala popolnoma energetsko sanirana in z novo streho. In če bo šlo tudi naprej vse po načrtih, se bo del otrok iz matične šole v Kopru, skupaj z vrtčevsko skupino, na prvi šolski dan vselil v nove prostore, ki jih urejajo v nekdanji kovinarski šoli v središču mesta. Ravnatelj osnovne šole Pire Paolo Vergerio il Vecchio, Guido Križman: "V te prostore se bodo vselili učenci od prvega do petega razreda in predšolski otroci. To bo izboljšalo izobraževalni proces."

Vrtec Delfino blu, ki se v vseh svojih enotah spopada s prostorsko stisko, bo z novo pridobitvijo lahko sprejel več otrok. Ravnateljica vrtca Monika Bertok: "V vseh enotah se mesta zapolnijo že v marcu, aprilu. To je za nas priložnost, da odpremo nov oddelek, v katerega bomo vključili otroke, ki smo jih morali v preteklih letih zavrniti."

Predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani poudarja, da so naložbe v prenovo šol in vrtcev z italijanskim učnim jezikom, naložbe v prihodnost: "Kar zadeva prihodnost italijanske skupnosti in izobraževanja v italijanskem jeziku, smo na dobri poti. Otroci, ki bodo obiskovali naše šole, bodo imeli obnovljene, lepše prostore in pouk v njih bo še bolj kakovosten."

Prenovo matične osnovne šole v Kopru v italijanski skupnosti načrtujejo v letu 2020, še pred tem pa se bodo morali lotiti temeljite obnove vrtca v Luciji.

Barbara Kampos


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki