Trenutno se predvaja:
10. junij 2019 ob 16:09 Novice

Ob podružnični šoli v Kortah gradijo prizidek

Nedavno je bilo v vasi tako malo otrok, da je šoli po 200 letih delovanja grozila ukinitev. Zdaj jih je za obstoječe prostore že preveč.
Podružnična šola Korte
Zelenje okrog šole v Kortah. Foto: Občina Izola

Podružnična šola Korte bo za 200. obletnico začetka neprekinjenega delovanja, ki jo bo praznovala oktobra letos, dobila prizidek. Graditi ga začenjajo danes, v njem pa bodo učilnici in sanitarije za vrtec.

Šola v Kortah je podružnica osnovne šole Vojke Šmuc. Njena usoda je zaradi majhnega števila šolarjev še pred nekaj leti visela na nitki, pojasnjuje ravnateljica matične šole, Irena Sivka Horvat. Otrok je zdaj skoraj še dvakrat več, zato so prostori postali pretesni: "Število učencev ponovno narašča. Krizo smo doživljali v letih 2012/ 13, ko vpis ni bil velik. Takrat smo prav s pomočjo občine Izola šolo obdržali, ker nam je sofinancirala delovanje. Takrat smo imeli tudi trojno kombinacijo, zdaj pa imamo samo še en kombiniran oddelek."

V šoli se drenja 58 otrok. V prizidku bodo dve novi učilnici in sanitarije za oddelek vrtca Mavrica, ki se drži šolskega poslopja. Naložba sicer vključuje tudi preureditev ene od obstoječih učilnic v večnamenski prostor, ki bo namenjen tudi jedilnici.

Gradbeno dovoljenje so pridobili že junija lani, danes pa se, po uvajalnih delih v prejšnjem tednu, začenja še sama gradnja. "Oktobra, ko bomo praznovali 200- letnico, načrtujemo tudi otvoriti te naše nove prostore."

Naložba je ocenjena na dobrih 240 tisoč evrov, občina Izola pa jo je uvrstila med letošnje prednostne naloge.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki