Trenutno se predvaja:
11. september 2020 ob 10:52 Novice

Ob svetovnem dnevu prve pomoči: ljudje bodo pomagali, če bodo zaupali svojemu znanju

Druga sobota v septembru je od leta 2000 svetovni dan prve pomoči. Nacionalna združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter druge organizacije so po svetu usposobili že več kot 16 milijonov ljudi.
Redno usposabljanje je ključ do učinkovitega nudenja prve pomoči. Foto: Rdeči križ
Redno usposabljanje je ključ do učinkovitega nudenja prve pomoči. Foto: Rdeči križ

Nesreče, nenadna poslabšanja zdravstvenega stanja, zastoji srca … Ukrepati je treba hitro in učinkovito. Pravočasno nudenje prve pomoči rešuje življenja. Gre za vprašanje minut ali celo sekund. A še vedno so tudi taki, ki ne ukrepajo ali pa tega preprosto ne zmorejo. Da je najslabše, če ne naredimo ničesar, izpostavlja tudi vodja ekipe bolničarjev prostovoljcev piranskega Območnega združenja Rdečega križa, Mojca Cencič: "Če je nekomu kaj na ulici, bo tisti, ki je tam zraven, prvi pomagal. Če imaš ti v ozadju neko znanje, se počutiš bolj suvereno in boš lažje pristopil k nekomu, ki potrebuje pomoč. Ne boš v takem strahu ali krču, kot bi bil nekdo, ki znanja nima ali se enostavno ne čuti dovolj podkovan."

Da ljudje največkrat opustijo prvo pomoč, ker ne zaupajo svojemu znanju ali pa jim znanja res primanjkuje, so pokazale tudi raziskave. Osnovni tečaj prve pomoči ali tečaj za bodoče voznike obsega zgolj 10 ur, a ključ ni le v številu ur, ampak predvsem v obnavljanju znanja.

Foto: Rdeči križ

Usposabljanje mora opraviti tudi določen delež učiteljev na šolah, med njimi je Barbara Sotošek Mrovlje iz Osnovne šole Cirila Kosmača Portorož, tudi bolničarka prostovoljka, ki znanje prenaša na učence: "Zgledi učijo, zgledi vlečejo. Ko otroci vidijo učitelje, starše, druge odrasle, jih oponašajo." Nekaj nacionalnih smernic je o tem, kako prvo pomoč poučevati na šolah. Največkrat gre za vsebine v okviru biologije, naravoslovja, spoznavanja okolja ali zgolj krožka: "Najbolj jih zanimajo lutke, kakšne so na dotik. Zanima jih AED, če jih bo stresel, kako deluje. Najmlajše zanima kje je skrit stric, ki govori in daje navodila. Vsi si želijo to preizkusiti. Če pa se kakšne od učencev poškoduje, k sreči ni resnih težav, se otroci spomnijo, kako je treba pomagati, pokličejo na pomoč, mirijo drug drugega, tečejo h kuharici po obkladek."

Mojca Cencič je zaposlena na Univerzi na Primorskem, ukvarja se s plezanjem. Že pet let je članica ekipe prve pomoči v Piranu. Zadnja štiri leta je tudi njena vodja. Tako kot večina, se je s prvo pomočjo srečala ob opravljanju vozniškega izpita, čeprav jo je to področje od vedno zanimalo. Barbara Sotošek Mrovlje pa je zaposlena v osnovni šoli. S humanitarnostjo diha njena cela družina, poglobljen tečaj prve pomoči je opravila po poklicni dolžnosti.

Mateja Brežan

Njunima zgodbama lahko prisluhnete s klikom na predvajalnik.

Zadnji prispevki