Trenutno se predvaja:
12. marec 2019 ob 14:00Novice

Obalna cesta naj bo območje skupnosti

Dogodka "Narišimo obalo" se je septembra lani udeležilo približno 1000 oseb, vse ideje so zbrali na 750-metrski roli papirja. Zamisli, kako urediti obalno cesto med Izolo in Koprom so v Pini posneli, preučili ter strnili v pisno analizo.
MMC RTV SLO
Septembra minulo leto je Pina skupaj z Občino Izola, ministrstvoma za javno upravo ter okolje in prostor ter številnimi kohezijskimi mehanizmi izvedla prvo akcijo množičnega skupnostnega načrtovanja prostora v regiji. Foto: arhiv MMC

Enodnevno snovanje prihodnosti obalne ceste je pokazalo, da javnost to območje vidi kot celoto in kot območje skupnosti, je povedala Katja Cunk s Pine, ki je pripravila analizo vseh predlogov:

"To je prostor, ki ga vidimo kot zelenega, opremljenega s športno in prometno infrastrukturo, saj te tri elemente vključuje več kot polovica risb in kartončkov. Pojavljajo se kolesarske steze, pešpoti, pomoli, igrišča za splošno uporabo, igrala za otroke in drugi zunanji športni objekti."

Z vsebinskega vidika pa sodelujoči v projektu ta prostor dojemajo najprej kot prostor sprostitve, potem pa kot prostor rekreacije in športa.

"Obalna cesta se v analizi le izjemoma omenja kot zavarovano območje. Podani so bili tudi trije specifični predlogi: EuroVelo pot, izražena je potreba po pasji plaži, pa tudi plaži za gibalno in senzorno ovirane."

In kako od tod naprej? V Pini pravijo, da je končni cilj projekta Narišimo obalo ureditev obalne ceste po željah ljudi, zato so prepričani, da bodo odločevalci - občini Izola in Koper ter država, predloge znali smiselno umestiti v strategijo razvoja tega prostora.

Barbara Kampos


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki