Trenutno se predvaja:
18. julij 2019 ob 10:55 Novice

Obalne lekarne si želijo dejavne vloge pri pripravi razvojnih strategij zdravstvene oskrbe

Obalne lekarne Koper so v zadnjih letih izpolnile večino zadanih ciljev dolgoročnega razvojnega načrta do leta 2020. Reševali so prostorsko stisko, uvedli upravljanje z elektronskimi recepti, dejavnost s svetovanjem približali občanom. Ostaja nekaj neures
Reuters
Pripravo nove strategije bodo usmerile občine, si pa v Obalnih lekarnah želijo predvsem, da bi lahko pri vseh večjih projektih, kot je nov zdravstveni dom v Kopru, dejavno sodelovali. Foto: Reuters

V Obalnih lekarnah Koper so v zadnjih letih prostorsko stisko svojih enot reševali na različne načine. V Hrpeljah so zgradili prizidek, v Ankaranu dokupili prostore in podružnico popolnoma obnovili, drugje so dodatne prostore najemali. V strateških razvojnih ciljih pa je odpiranje novih enot. Direktorica, Katja Gombač Aver:

"V okviru nove zakonodaje Zakona o lekarniški dejavnosti je prostora predvsem v Mestni občini Koper, tako da smo podali pobudo za odprtje lekarniške enote v Pobegih-Čežarjih."

Averjeva možnosti vidi tudi v novem centralnem zdravstvenem domu, ki si ga želijo v Kopru. Rada bi, da bi Obalne lekarne dejavno vključili v idejne zasnove in projekte:

"Strategijo moramo tukaj izpeljati skupaj s predstavniki Mestne občine Koper. Poleg dveh naši lekarniških enot, so tukaj tudi enote koncesionarjev in treba je opredeliti gravitacijska območja. Tako da je določeno število prebivalcev vezano na posamezno enoto."

Med novostmi zadnjega časa sta priprava osebne kartice zdravil in posvet z lekarniškim farmacevtom, ki je za to posebej usposobljen.

"S čimer želimo res uporabnikom približati pravilno in varno uporabo zdravil. Osebno kartico zdravil v tem letu izdajamo brezplačno. Na posvet pa se potrebno predhodno naročiti in trenutno je cena s 50-odsotonim popustom 13,80 evra."

V okviru dnevov odprtih vrat, ki so predvideni za september, bo ta storitev brezplačna. Do konca septembra pa ob vsaki izdaji zdravil poteka tudi elektronsko preverjanje njihove avtentičnosti, s čemer želi Evropska unija preprečiti pretok ponaredkov.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki