Trenutno se predvaja:
16. april 2019 ob 09:16 Novice

Občina išče najemnika zunanjih površin na gradu Rihemberk

Na novogoriški občini do konca tedna čakajo na prijave bodočega najemnika, ki bo obiskovalcem zunanjih površin na gradu Rihemberk ponujal turistične oglede. Prostore mu bodo oddali v brezplačno uporabo, pogodbo z njim pa sklenili za eno leto.
BoBo
V prihodnje naj bi z gradom upravljal novi zavod za turizem Nova Gorica – Vipavska dolina, ki pa je še v ustanavljanju. Foto: BoBo
BoBo

Novogoriška občina v najem ponuja zunanje površine gradu. Foto: BoBo

Občina je pred dvema letoma grad odprla za javnost in s pomočjo zunanjih izvajalcev organizira vodene oglede. Ker so nad številnim obiskom presenečeni, želijo ponudbo nadgraditi, je povedala Nataša Kolenc, vodja evropskega projekta Restaura, s pomočjo katerega grad obnavljajo.

"Temeljna naloga izvajalca je delo z obiskovalci. Omogoča dostopnost gradu. Podobno kot smo počeli to sedaj, lahko v večjem obsegu in na boljši način, tako organiziranje kot izvajanje programov za obiskovalce – vodenih ogledov, delavnic z interpretacijo dediščine gradu."

Veličastni srednjeveški grad, ki se imenuje po njegovih prvih prebivalcih vitezih Rihemberških, pa čaka na celovito obnovo, ki je predvidena z modelom javno zasebnega partnerstva.

"Zanimanja za grad je bilo kar nekaj. To je bilo zelo površinsko. Naj povem, da se je pred kratkim oglasil tujec, ki ga je želel kupiti, vendar grad do nadaljnjega ni naprodaj. Javno zasebno partnerstvo se kaže kot ena redkih možnosti za financiranje obnove gradu v večjem obsegu in kvalitetnejše upravljanje v prihodnje."

Občina je lastništvo nad najstarejšim in največjim gradom na Primorskem pred leti pridobila s strani države. Na gradu je opravila najnujnejša vzdrževalna dela, vendar notranjost še ni odprta za javnost. Obiskovalci si lahko ogledajo zunanje dela gradu, vrtove in teraso.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki