Trenutno se predvaja:
17. januar 2019 ob 10:13 Novice

Občina Izola vložila ugovor zoper izvršbo in predlog za njen odlog

Izolska občina je po blokadi transakcijskega računa v skladu z napovedmi včeraj vložila ugovor zoper sklep o izvršbi in predlog za njen odlog. Od sodišča pričakuje prednostno obravnavo. Zasežena so bila že prva sredstva, nekaj čez 170 tisoč evrov.
Radio Koper/Jasna Preskar|
Zaplet s podjetjem R Mercuri, povezan z nekdanjo Amonovo halo, bo okrnil naložbene načrte občine. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Občina Izola v ugovoru zoper izvršbo predlaga drugačno izvršilno sredstvo in ugovarja zoper rubež denarja. Ker je zoper sodbo Višjega sodišča v Mariboru vložila izredno pravno sredstvo, računa tudi na odlog izvršbe, pojasnjuje župan Danilo Markočič:

"Moramo izkoristiti vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito interesa lokalne skupnosti. In to smo storili z vložitvijo predloga na sodišče, v katerem smo prosili za odlog poravnave te izvršljive sodbe. Nakazali smo tudi, na kakšen način bi lahko upnika poplačali."

Denar, potreben za izvajanje temeljnih nalog občine, po zakonu o izvršbi in zavarovanju ter prepričanju občine ne sme biti zarubljen, dodaja Markočič.

"Mesečno je po nekem izračunu finančnega ministrstva za te dejavnosti občine potrebno nekaj čez 660 tisoč. Če bo sodišče redno praznilo račun do izplačila oziroma poračuna teh 1,9 milijona evrov dolga, bomo tudi na ta način onemogočili delo občine in njenih zavodov."

Markočič meni, da tako daleč ne bo šlo. "Verjamem, da občani in občanke ne bodo čutili direktnih posledic, če tako rečem. "

Vseeno pa bo zaplet s podjetjem R Mercuri, ki mu občina dolguje nekaj manj kot dva milijona evrov odškodnine in obresti zaradi izgubljene poslovne priložnosti, okrnil naložbene in druge načrte občine. V začetku letošnjega leta, torej še pred Izolo, sta imeli blokiran račun dve občini.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki