Trenutno se predvaja:
16. april 2018 ob 15:54Novice

Občina Piran in Marina Portorož uskladili ključne sporne točke, na vrsti je občinski svet

Občina naj bi postala lastnica parka Sonce v Luciji, Marina bi v zameno dobila otok, katerega že upravlja. Za začetek naj bi jutri občinski svet znižal koncesijsko dajatev za pristanišče.
Park Sonce v Luciji je predmet spora med občino Piran in Marino Portorož. Foto: Radio Koper

Marina Portorož trenutno plačuje dobrih 52.000 evrov letne koncesijske dajatve. Odlok iz leta 2016 je dajatev sicer zvišal na 260.000 evrov, a ga občina ni izvajala, ker je Marina nanj vložila tožbo. Po zadnjem dogovoru naj bi dajatev znašala 180.000 evrov.

Piranska občina je zdaj pripravila predlog sprememb Odloka o koncesiji za upravljanje pristanišča. Ta prinaša tudi uskladitev območja koncesije glede na dogovorjene zamenjave zemljišč zaradi termalne riviere, ki jo načrtuje Marina Portorož. Če bodo občinski svetniki spremembe potrdili v prvem branju, bodo na eni od prihodnjih sej odločali še o prostorskem načrtu za Termalno riviero in predlogu za menjavo zemljišč.

Med nekaterimi svetniki iz opozicije je sicer slišati kritike, da bo občina za mediacijo plačala veliko višjo ceno od Marine. Po drugi strani pa so boljša pogajalska izhodišča Marine dejstvo. Dogovor o parku Sonce je namreč pogoj za širitev zdravstvenega doma. Šele ko bo lastnica teh zemljišč, bo občina lahko pridobila gradbeno dovoljenje. Ob sklenjeni mediaciji bi se obe strani odpovedali tudi tožbenim zahtevkom. Kdaj bo sklenjena, bo morda lažje napovedati po jutrišnji seji občinskega sveta.

V Krajevni skupnosti Lucija si vsekakor želijo, da bi prireditve v parku Sonce nemoteno stekle še pred poletjem. Od aprila 2016 ga namreč deli ograja, s katero je Marina ogradila svojo lastnino.

Prispevek Lee Širok:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki