Trenutno se predvaja:
9. december 2019 ob 18:45 Novice

Občina pravoslavni cerkvi ponuja zemljišče v Olmu

Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije Perić se je srečal s koprskim županom Alešem Bržanom. Pred novinarje je stopil le slednji.
Po kratkem srečanju v prostorih koprske občine so se odpeljali do zemljišča v Olmu. Metropolit nato ni bil na voljo za vprašanje, ali jim novo lokacija ustreza. Foto: Mitja Volčanšek/STA
Po kratkem srečanju v prostorih koprske občine so se odpeljali do zemljišča v Olmu. Metropolit nato ni bil na voljo za vprašanje, ali jim novo lokacija ustreza. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Pogovarjala sta se o gradnji pravoslavne cerkve v Kopru. Za njeno gradnjo so že posvetili zemljišče in postavili križ ob avtobusni postaji. Bržan pa meni, da to ni prava lokacija, pravoslavni cerkvi so ponudili druga zemljišča. Gre za parcelo v Olmu, ki je v lasti občine. Kot pravi župan, bi lahko do gradnje prišli hitro, če bi bila cerkev za to rešitev:

"Na tej lokaciji, tik ob Ulici Istrskega odreda, ki je dejansko neobremenjena z vso prometno infrastrukturo, bi se dalo zelo hitro urediti tudi vse papirje. Na občinski strani bi lahko vse uredili v roku pol leta, tako da bi se lahko hitro začeli graditi."

Srbska pravoslavna cerkev je že lastnica zemljišča ob avtobusni postaji, podarilo ji ga je ljubljansko podjetje KPL, ki je lani parcelo tik pred volitvami kupilo na občinski dražbi. Zakaj se to ne ujema z načrti občine?

Bržan pojasnjuje, da "je problem pri načrtovanju cestne, prometne infrastrukture. Dejstvo je, da bo tam ena izmed močnejših vpadnic v samo mesto in ne bi radi sprejemali odločitve, ki bodo vplivale za več desetletij na prometno infrastrukturo. Poskrbeti moramo tudi za varnost naših občanov in primerno prometno infrastrukturo."

Občina bi morala za to parcelo ob avtobusni postaji sprejeti prostorski načrt. Šele tako bi lahko tam gradili. Foto: Radio Koper

Predstavniki pravoslavne cerkve si bodo vzeli čas za razmislek, danes za vprašanja niso bili na voljo. Svojo odločitev bodo sporočili Mestni občini. Ta je, pravi Bržan, pripravljena v zamenjavo zemljišč. In če se s tem ne bi strinjali? O razlastitvi, zatrjuje, ni bilo nikoli govora. Zdaj verniki za svoje obrede uporabljajo cerkev v središču Kopra, ki jim jo je odstopila župnija.

Tudi Islamska skupnost je od občine pred časom kupila stavbo na Ulici 15.maja, kjer je bila nekdaj policijska uprava. Zaenkrat so vso pozornost namenili gradnji džamije v prestolnici, zato so koprski nekoliko zastali.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki