Trenutno se predvaja:
24. september 2020 ob 09:59 Novice

Občina Renče-Vogrsko v rebalans proračuna

Svetniki občine Renče-Vogrsko so na sinočnji seji potrdili predlog sprememb letošnjega proračuna v prvem branju, toda pri tem ni manjkalo očitkov o županovem samovoljnem in neupravičenem prerazporejanju proračunskega denarja.
Kulturni dom Bukovica, v katerem je tudi sedež občine Renče-Vogrsko. Foto: Radio Koper/Občina Renče-Vogrsko
Kulturni dom Bukovica, v katerem je tudi sedež občine Renče-Vogrsko. Foto: Radio Koper/Občina Renče-Vogrsko

S predlaganimi spremembami se odhodki znižajo za dobrega pol milijona evrov. V občinski upravi Renče-Vogrsko tak poseg v občinsko blagajno upravičujejo z epidemiološkimi razmerami.

Izpad koncesijskega denarja iz iger na srečo, manj sredstev za vodovod, kanalizacijo in ceste ter večji stroški občinske uprave so po navedbah vodstva občine Renče-Vogrsko med drugim razlog za rebalans malce čez štiri milijone evrov težkega proračuna. Marka Švaro, SDS, najbolj moti neenakomerna razporeditev denarja za krajevne skupnosti: "Poleg tega pa tudi prerazporeditve, na katere svetniki ne moremo vplivati in jih župan, pač investicije, uresničuje po svoji volji."

Proračun je bil že v osnovi napačno sestavljen, s predlogom za spremembo člena v proračunskem odloku pa Borut Zorn iz Združenja Skupaj želi omejiti županovo samovoljo: "Da se samo določen procent proračuna po določenih postavkah lahko prerazporeja."
Urban Martinuč, z županove Liste za vas, dodaja: "Malček me žalosti, da smo oklestili predvsem investicijske projekte, od katerih bi na koncu leta dobili sredstva, zaradi česar bi bil manjši manko, ne."

Projekte prenašajo v prihodnje leto, odgovarja župan Tarik Žigon: "In recimo ta, neka verižna reakcija s strani koncesijskih dajatev je nekje 270 tisoč evrov manj iz koncesije. Če damo to v projekte, lahko rečemo 600 tisoč evrov dodatnih, pa naj bo Eko sklad ali kaj drugega." Opozicijski predlog za poseg v odlok o proračunu pa v občinski upravi Renče-Vogrsko razumejo kot izsiljevanje, a ga bodo še preučili.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki