Trenutno se predvaja:
24. september 2020 ob 13:38 Novice

Občina Vipava toži Univerzo v Novi Gorici

Občina Vipava želi s tožbo proti Univerzi v Novi Gorici dobiti v uporabo del prostorov v Lanthierijevem dvorcu.
Dvorec Lanthieri v Vipavi. Vir: Univerza v Novi Gorici
Dvorec Lanthieri v Vipavi. Vir: Univerza v Novi Gorici

Prejšnje občinsko vodstvo je namreč s pogodbo oddalo dvorec v 85-letni zakup novogoriški univerzi po simbolični letni najemnini in z nalogo vzdrževati stavbo. Zdajšnje vodstvo vipavske občine pa vztraja, da ima, glede na delež lokalne skupnosti pri obnovi dvorca, pravico do njegove souporabe in upravljanja. Poskus mirne rešitve spora okoli Lanthierijevega dvorca ni uspel, zato se primer zdaj seli v sodno dvorano.

V vodstvu novogoriške univerze trdijo, da spoštujejo pogodbo in dogovore glede javne uporabe Lanthierijevega dvorca. Ravnanje zdajšnjega župana pa za Univerzo ni sprejemljivo, dodaja njen rektor Danilo Zavrtanik: "In ker krši tisto osnovno načelo, da je bila stavba obnovljena za potrebe in za dejavnost univerze. V kolikor bi župan uspel v svoji nameri, potem bo Vipava ostala brez Univerze. Mi se bomo odselili. Zagotovo!"

Občina je v preteklosti brez težav uporabljala protokolarni del dvorca, pravi prejšnji vipavski župan Ivan Princes: "Tudi sklepi občinskega sveta so bili za podpis te pogodbe. Je nisem podpisal lastnoročno, kot jo zdaj podpisuje župan v primeru tožb. Bomo videli, če bo sam odgovarjal tudi, ko bo izgubljal tožbe."

Za večji del Lantierijevega dvorca, razen osrednje palače spredaj, je prejšnji občinski svet odločil, da se ga ne odda v zakup univerzi, trdi zdajšnji župan Vipave Goran Kodelja:
"Kljub temu je bila pogodba takrat podpisana, se pravi, je bila podpisana proti volji občinskega sveta."

Občina je v obnovo vložila tri milijone evrov lastnega denarja, zato ima pravico soupravljati z dvorcem, meni še župan Kodelja: "Prepričani smo, da je dvorec dovolj velik, da bi omogočal kohabitiranje univerze in, v nekem manjšem delu, tudi občine. To je naš interes."

Poskus mirne rešitve spora okoli Lantierijevega dvorca ni uspel, zato se primer zdaj seli v sodno dvorano.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki