Trenutno se predvaja:
10. december 2019 ob 08:32 Novice

Občine Ajdovščina, Nova Gorica in Brda s skupno medobčinsko upravo

Občine Ajdovščina, Nova Gorica in Brda so na sinočnji izredni seji ustanovile skupno medobčinsko upravo. Z delovanjem bo začela prvega januarja 2020, pokrivala pa bo tri področja: inšpekcijsko nadzorstvo, redarsko in pravno službo ter notranjo revizijo.
Župani so dogovor o medobčinski organiziranosti podpisali v prostorih Vile Vipolže. Vir: arhiv TIC Brda.
Župani so dogovor o medobčinski organiziranosti podpisali v prostorih Vile Vipolže. Vir: arhiv TIC Brda.

Na račun takšne medobčinske organiziranosti bodo občine upravičene do povračila tretjine stroškov s strani države. Z novo organiziranostjo se v vseh treh občinah nadejajo, da bodo redarji in inšpektorji bolj prisotni na terenu, sta povedala direktorica briške občinske uprave Anita Manfreda: "Mi hočemo imeti redarja v Brdih vsak dan in ne samo od ponedeljka do petka, temveč tudi popoldne kot tudi za vikende, če bo to potrebno. Župan ajdovske občine Tadej Beočanin ob tem dodaja: "Kakovost storitve medobčinske uprave (MU) predvsem obstoječih delov, torej redarske službe in inšpektorata je na prvem mestu, verjamemo da bomo v novi MU uspešno sodelovali in zagotavljali raven storitev, ki so jo tudi v naši občini želimo."

Medobčinska uprava bo poleg redarstva in inšpekcijske službe skrbela tudi za notranje revizije vseh treh občin ter za pravne zadeve. "Vse občine smo z zakonom zavezane, da vsako leto naročimo pregled poslovanja pri zunanjem pooblaščenem revizorju. Vsled temu je racionalno in smiselno, da ga imamo organiziranega v skupni MU. Ne samo zato, da bo nadziral delovanje občin temveč vseh javnih zavodov katerih je občina ustanoviteljica oz. soustanoviteljica. je prepričana Anita Manfereda.

Brda in Nova Gorica sta že sedaj delovali v skupni upravi v kateri je bilo zaposlenih šest ljudi, Ajdovščina bo pripeljala še enega inšpektorja in redarja. Ali so predvidena še dodatna delovna mesta, smo vprašali direktorico novogoriške občinske uprave Majo Grapulin Vadjunec: "Dogovori še potekajo, točne številke še ni, uskladili se bomo z ostalima dvema občinama."

Sedež medobčinske uprave bo v Novi Gorici.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki