Trenutno se predvaja:
8. april 2021 ob 12:50 Novice

Obletnico Tartinijevega rojstva obeležujeta dva dogodka

V galeriji na prostem med Bernardinom in Piranom bo na ogled razstava povečav fotografij avtorja Ubalda Trnkoczya, tržaški glasbeni konservatorij Giuseppe Tartini pa je oblikoval virtualno Tartinijevo sobo, v katero lahko vstopimo brezplačno.
Foto: Dragan Klarica
Foto: Dragan Klarica

Razstavo v galeriji na prostem ob morju med Bernardinom in Piranom so poimenovali "Sprehod s Tartinijem". Sestavljajo jo velike povečave fotografij televizijskega in filmskega režiserja ter umetniškega fotografa Ubalda Trnkoczyja, ki je že dlje časa tudi Pirančan in predvsem velik ljubitelj Istre, pojasnjuje vodja projekta Tartini250 Dragan Klarica. "Imamo enajst arkad, imamo enajst fotografij. Imamo predstavitveno, prvo povečavo v italijanščini, slovenščini in angleščini, in še 10 fotografij, povezanih s kraji Tartinijevega življenja."

Ubald Trnkoczy Foto: Dragan Klarica

Prvi je seveda Piran s Tartinijevo hišo, kjer se je skladatelj rodil 8. aprila 1692. Spremno besedilo k fotografijam je napisal novinar Boris Šuligoj. "Piše v prvi osebi, kot da je sam Tartini, ki nas vodi skozi razstavo. V spodnjem kotu je pa možnost vstopa preko QR kode v širšo zgodbo z zgodovinskimi dejstvi, ki jo je prispevala Daniela Paliaga Jankovič," je še povedal Klarica.

Ob poslušanju nas spremlja tudi znana Tartinijeva melodija Vražjega trilčka. Razstava je del projekta piranske občine Tartini250. Odpreti bi jo morali že oktobra lani, a so dogodek prestavili zaradi epidemije.

Prav ta je tudi razlog, da je Glasbeni konservatorij Giuseppe Tartini v Trstu obletnico skladateljevega rojstva obeležil z odprtjem virtualne interaktivne Tartinijeve sobe. Po mikrokozmosu velikega violinista, pa tudi vnovičnem odkritju njegove glasbe v 19. stoletju prav v Trstu, obiskovalce vodita kustosa projekta Margherita Canale in Paolo Da Col.

Virtualna soba je del čezmejnega Interreg projekta tARTini, v katerem so se ob lanski 250-letnici smrti povezala mesta Piran, Trst in Padova, kjer je pokopan.

Lea Širok


Zadnji prispevki