Trenutno se predvaja:
4. april 2021 ob 07:52 Novice

Obnova Rustjeve hiše za vez med kulturo, turizmom ter tradicijo pekarstva in mlinarstva na Ajdovskem

Z obnovo Rustjeve hiše v starem mestnem jedru Ajdovščine in oblikovanjem prostora doživetij v njej želi tamkajšnja občina povezati kulturo, turizem ter dediščino pekarstva in mlinarstva na Ajdovskem.
Rustjeva hiša je rumena zgradba na levi. Tja se bo preselila tudi Pilonova galerija, ki se trenutno nahaja v sosednji zgradbi. Foto: Radio Koper
Rustjeva hiša je rumena zgradba na levi. Tja se bo preselila tudi Pilonova galerija, ki se trenutno nahaja v sosednji zgradbi. Foto: Radio Koper

Zato so se še s štirimi partnerji združili v skupnem evropskem projektu. Da bi z obnovo in vsebinskimi delavnicami spremenili Rustjevo hišo iz grdega račka v laboda, napovedujejo v ajdovski občini. Z obnovo Rustjeve hiše bi lahko začeli poleti, po mnenju Janeza Furlana iz ajdovske občinske uprave pa je v tej zgodbi ključno: "Povezovanje turizma in kulture in znanja o znanih Ajdovcih."

Za Pilonovo galerijo, ki bo pridobila prostore v nadstropju in mansardi Rustjeve hiše, je izziv v povezovanju umetnosti in tradicionalnih obrti. Direktorica Tina Ponebšek pojasnjuje: "S tem, da bomo poskušali vse to prepresti z inovativnim, angažiranim pristopom za otroke, mlade in odrasle." Družba Mlinotest želi dodatno utrditi povezanost z lokalno skupnostjo, pravi Melita Makuc: "Tako na področju zaposlovanja kot tudi nabavi surovin."

Ajdovska Obrtno-podjetniška zbornica bo po besedah Marka Rondiča pripravila delavnico: "V kateri bomo spodbujali ranljive skupine in pa tudi druge deležnike h kreativnosti in inovativnosti na področju mlinarstva in pekarstva, s poudarkom na tradiciji." Ljudska univerza Ajdovščina bo poskrbela za delavnico o prostovoljstvu. Direktorica Eva Mermolja: "Istočastno pa bomo zasnovali tudi model za prenos znanj s področja pekarstva, mlinarstva, kulinarike."

Vrednost projekta, ki ga sofinancirata država in Evropski sklad za regionalni razvoj, znaša 741 tisoč evrov, trajal pa bo do konca julija prihodnje leto, dodajajo še v ajdovski občinski upravi.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki