Trenutno se predvaja:
17. september 2019 ob 11:51 Novice

Očistimo obalo osrednji dogodek Tedna sredozemske obale

Upravljanje morja in morske obale bosta v prihodnjih dneh v središču pozornosti četrtega Tedna sredozemske obale, ki se danes začenja v Portorožu.
SOJ RTV SLO|Miha Vivoda iz Izole se že od nekdaj navdušuje nad športom, med drugim tudi nad supanjem. Pred dvema letoma je z nekaj somišljeniki združil prijetno s koristnim in ustvaril iniciativo Naredi nekaj za naravo, ki je lani iz facebookove strani prerasla v pravo društvo. Slovensko morje je po zaslugi Vivode in ostalih članov društva bolj čisto, saj med supanjem redno pobirajo nesnago z gladine. Med prvimi so bili v akciji tudi v začetku maja, ko so morski tokovi k nam zanesli večjo količino plavajočih odpadkov.
Foto: Osrednji dogodek bo že deseta akcija Čista obala, ko bodo prostovoljci očistili slovensko obalo. Na fotografiji Miha Vivoda. Foto: RTV SLO

Letošnji slogan Tedna sredozemske obale je Sea4future. Izpostavlja osebni odnos do morja ter z njim povezano odgovorno ravnanje posameznika. In k temu bo prav vsakega nagovarjala sobotna akcija množičnega čiščenja obale od Ankarana do Pirana. Akciji se vsako leto pridruži več prostovoljcev, kar je zgovoren dokaz ozaveščenosti o varovanju morja. V desetih letih je tako več kot 900 prostovoljcev pobralo kar 100 tisoč odpadkov, poudarjajo v Inštitutu za vode.

Pri skupnem načrtovanju čezmejnih zelenih koridorjev v Jadransko-jonski makro regiji pa izstopa nekdanja obalna cesta med Koprom in Izolo. Na to temo bodo v okviru tedna sredozemske obale prestavili analizo rezultatov lanskoletnega odmevnega dogodka Narišimo obalo.

Učenci se bodo s pomočjo igre Beli zajček učili osnov okolju prijazne mobilnosti, dijaki srednje šole Izola pa bodo z vodenimi ogledi mesta obeležili Svetovni dan turizma. Turizem in okolje bosta rdeča nit dvodnevne čezmejne konference v Poreču in Izoli. Za zaključek pa si bodo sodelujoči z avtobusom in na kolesih ogledali obalni pas od Izole do Gradeža. Ta je namreč del zelenega koridorja od Brionov na Hrvaškem do naravnega rezervata ob izlivu reke Soče v Italiji.

Lea Širok


Zadnji prispevki