Trenutno se predvaja:
3. januar 2020 ob 15:55 Novice

Od kovača do kolarja

V etnološkem oddelku Pokrajinskega muzeju v Kopru so odprli razstavo, ki predstavlja ti dve obrti naših krajih v 19. in prvi polovici 20. stoletja, ki sta do danes skoraj povsem izumrli.
Foto: Pokrajinski muzej Koper
Foto: Pokrajinski muzej Koper

Kdo ve, koliko otrok še razume izštevanko En kovač konja kuje, ki jo v Istrskem narečju beremo na novi razstavi. Priložnost za spoznavanje skoraj izumrle obrti se odpira prav z novo razstavo. Pokrajinski muzej je že konec osemdesetih let odkupil kovaško kolarsko delavnico v Pregari, pred leti pa zbirko dopolnili z gradivom zadnjega koprskega kovača. Kaj so postavili na ogled? Avtorica razstave Tina Novak Pucer:

"Prikazati smo želeli dve tradicionalni obrti, ki sta na našem območju pravzaprav povsem izumrli, ko so se pojavili novi mehanski pripomočki. Predstavljeni so temeljni predmeti, ki so bili del inventarja kovaško-kolarske zbirke."

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Med pomembnejšimi eksponati so stružnica, tračna žaga, tudi voz in stara različica kolesa in vrsta drugih zanimivih izdelkov. Med njimi avtorica izpostavi:

"Osrednja predmeta sta obešanka s ključem, ki je včasih stala na obzidnih vratih, ki so vodila na trg Svetega Petra oz. današnjega Gramshijevega trga. Na ogled je tudi ključ Mudinih vrat, ki datira v čas od 17. do 18. stoletja."

Razstava, ki jo je vizualno oblikovala Irena Gubanc, je opremljena z informacijami, ki jih obiskovalec poišče sam s pomočjo ekrana, ponuja pa tudi didaktično igro za mlade in nekoliko zahtevnejšo za odrasle.


Pogovor Neve Zajc z avtorico razstave, etnologinjo Tino Novak Pucer

Neva Zajc


Zadnji prispevki