Trenutno se predvaja:
23. maj 2020 ob 10:00 Novice

Ograja v izolskem kampu Jadranka še vedno onemogoča prost prehod ob morju

Plaža oziroma ploščad v kampu Jadranka v Izoli je eden redkih koščkov naše obale, kjer prost prehod še ni mogoč. Na obeh straneh jo omejuje žičnata ograja, na eni pa še skale.
Občina vztraja pri ureditvi območja in v pogovorih z lastnico je bil prost prehod ključnega pomena. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Občina vztraja pri ureditvi območja in v pogovorih z lastnico je bil prost prehod ključnega pomena. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Zakon je jasen, pravi izolski župan Danilo Markočič, in treba ga je spoštovati.

"Verjamem, da imajo lastniki poslovni interes, da se ohrani ta avtokamp, verjamem, da so tisti v prvi liniji zainteresirani, da ostane tako, kot je. Ampak tukaj je treba upoštevati širši interes: govorimo o prostem prehodu, o ureditvi območja, tako da bo varno in bo služilo javnemu interesu."

Predlog občinskega prostorskega načrta na tem območju sicer predvideva zelene površine, kar postavlja pod vprašaj nadaljnje delovanje kampa. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Komunala Izola naj bi na tamkajšnjem nasutju, ki je v občinski lasti, že kmalu začela urejati meteorno kanalizacijo:

"S tem bo tudi posegala na tisto območje, tako da je zdaj priložnost, da se ta del uredi."

Na občini so se o morebitnih rešitvah že pogovarjali z zadnjima lastnikoma.

"Občina predvideva tam, na celotnem območju okoli Merkurja, Mehanotehnike in seveda avtokampa Jadranka, zeleno cono, rekreacijo, kopališče in podobne programe. In po mojem vedenju so bili prej z obema lastnikoma, zdaj je samo eden, že pogovori o zamenjavi oziroma reševanju tega vprašanja."

Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Lastnica ta teden za pogovor o problematiki ni našla časa, je pa dejala, da si ga bo vzela prihodnji teden. Morje in vodno zemljišče morja sta po Zakonu o vodah naravno morsko javno dobro. Ob njem mora biti zagotovljen prost prehod, ki pa ga v primeru kampa Jadranka ni.

Z ministrstva za okolje in prostor so odgovorili, da so prijavo že prejeli, a se inšpekcijski postopek še ni začel. Pripisali so, da sodi do dva metra visoka ograja med enostavne objekte, za katere gradbeno dovoljenje ni potrebno. V tem primeru je za nadzor pristojna občinska inšpekcija.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki