Trenutno se predvaja:
22. julij 2019 ob 16:59 Novice

Okoljski inšpektor ni ugotovil nepravilnosti pri obratovanju odlagališča Dragonja

Zbirni center deluje skladno s predpisi, je ugotovil inšpektor. Do odstopanj pa je prišlo zaradi gašenja. Piransko Okolje mora zdaj v najkrajšem času vzpostaviti prvotno stanje.
Radio Koper
Pogorišče v zbirnem centru Dragonja, kjer je v petek zagorelo odlagališče odpadne embalaže, si je danes ogledal direktor inšpekcije za okolje Vladimir Kaiser. Foto: Lea Širok/Radio Koper

Po ogledu je inšpektor upravljavcu, piranskemu Okolju, izdal opozorilo, da mora spet vzpostaviti zakonito stanje. Gasilci so namreč premešali odpadke, da so omejili požar, je pojasnil direktor inšpekcije za okolje in naravo Vladimir Kaiser.

"Zdaj je treba odpadke spet sortirati in jih ločeno skladiščiti v za to predvidenih boksih."

Tudi glede odtekanja odpadnih vod na odlagališču ni zaznal nepravilnosti. Zbirni center je namreč ograjen z zbiralnikom oziroma kanaleto za meteorne vode, ki se odvajajo v čistilno napravo.

"Vendar je pri požaru očitno prišlo do tega, da je velika količina gasilskih vod začela izpirati mulj in ostanke požara. Odtoki so se zamašili, tako da je nato prišlo do prelivanja v okolje."

Nacionalni inštitut za javno zdravje je možnost onesnaženja vode in kmetijskih pridelkov zaradi dima in odpadne vode že ovrgel. Preventivno pa so odvzeli vzorce požarne vode. Koliko odpadne embalaže od skupnih 200 ton na odlagališču Dragonja je zgorelo, na piranskem Okolju še ne vedo natančno. Ob tem opozarjajo, da imajo v zbirnem centru še 90 ton odpadne embalaže iz prejšnjega leta. Sandra Martinčič Loboda, zadolžena na Okolju za stike z javnostmi.

"Državo pozivamo, da nam pomaga, da po tej nesreči vsaj to odpravimo čim prej. Da ne bo prišlo še do kakšne podobne zadeve."

Na ministrstvu za okolje odgovarjajo, da bo družba Kostak odpadke, ki se morajo odpeljati po interventnem zakonu, začela odvažati prihodnji teden. Od predvidenih 100 ton, jih je do zdaj odpeljala 19 in pol.

Lea Širok


Zadnji prispevki