Trenutno se predvaja:
15. januar 2020 ob 10:15 Novice

Optika tudi na podeželje

Projekt Rural network na redko poseljenih območjih Slovenije in Hrvaške gradi hitro širokopasovno optično omrežje. Zajelo bo 165 slovenskih občin. Začeli so v Občini Ajdovščina, na vrsto pa bodo prišli tudi drugi deli Primorske.
Foto: Rune
Foto: Rune

S hitro širokopasovno optično infrastrukturo želi projekt Rural network povezati evropske države. Gre za zasebno investicijo iz skladov institucij Evropske unije. Omrežje bodo najprej gradili na slovenskem in hrvaškem podeželju, projekt je težak 250 milijonov evrov. V prihodnjih treh letih bo večjo kakovost in hitrost širokopasovnih storitev dobilo predvidoma 232.000 slovenskih gospodinjstev. Projekt bo zajel 165 slovenskih občin, prva je Občina Ajdovščina, je povedal direktor RUNE Enia Goran Živec:

"Prve uporabnike smo priključili v naselju Gaberje v Občini Ajdovščina. V januarju začnemo z aktivnostmi na področju občin Šentilj in Litija in potem v naslednjih mesecih z drugimi petimi občinami, med njimi je tudi občina Goriška Brda. Na Primorskem je torej nadaljevanje najprej v Goriških Brdih."

V Goriških Brdih in v Občini Kanal bodo z deli pričeli v prvi četrtini leta, v Vipavski dolini v drugem delu leta. Prihodnje leto bodo optično omrežje širili na severno Primorsko in v istrsko zaledje. Gradili bodo tudi v hrvaški Istri, je povedal direktor Rune Crow Saša Ukić:

"Na Hrvaškem bomo najprej gradili v Istrski in Primorsko-goranski županiji."

Novo omrežje omogoča hitrost, večjo od 1 Gb/s. Cena priklopa je 150 evrov. Omrežje je odprto, kar pomeni, da bodo uporabniki ponudnika storitev lahko izbirali sami.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki