Trenutno se predvaja:
21. september 2020 ob 06:53 Novice

Osebe z demenco in njihovi svojci med koronakrizo v še hujši stiski

Obdobje epidemije koronavirusa je prineslo precej sprememb tako pri vsakem posamezniku, kot tudi v vseh institucijah v Sloveniji.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Danes je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. V Sloveniji je obolelih že več kot 32 tisoč oseb, do konca naslednjega desetletja naj bi se to število podvojilo.

Najbolj ranljiva skupina so ravno starejši prebivalci, ki pa imajo poleg strahu pred virusom veliko drugih težav, zato je pomembno, da jim pomagamo, opozarjajo v Spominčici, Slovenskem združenju za pomoč pri demenci. Predsednica Štefanija Lukič Zlobec: "Spomladi smo imeli še več dela kot drugače. Klicalo nas je zelo veliko svojcev. Bili so v velikih stiskah, ker niso vedeli, kako naj se prilagodilo situaciji. In izgleda, da se to ponavlja, zato bodimo vsi na to pripravljeni."

Zaradi pomanjkanja tesnih stikov je posebej hudo v primeru bivanja v domovih. Za svojce pogosto še huje kot za same bolnike, izpostavlja družinska zdravnica Tatjana Cvetko, ki opozarja še: "Mnogi bolniki z začetno demenco ali še ne prepoznano demenco živijo doma. Ob dobrih medsosedskih odnosih in s pomočjo svojcev so so se le nekako znašli. V tej krizi pa je to nekako zmanjkalo in mnogi so ostali sami. Tudi hrane niso imeli in niso poiskali pomoči, ker je ne zmorejo poiskati." Okrepiti je treba oskrbo na terenu, spodbuditi lokalno skupnost, rabili bi več postelj na varovanih oddelkih, še poziva Cvetkova: "Napoved o 500 dodatnih zaposlitvah je res dobrodošla, a rabili bi jih, takole čez palec, 10 krat 500. V vsak dom bodo morda prišli trije ali štirje novi zaposleni, bi jih pa ponekod rabili tudi 10 ali celo 20, da bi lahko dostojno poskrbeli tako za starejše kot za bolnike z demenco."

Zaradi varnostnih priporočil so v Kopru letos odpovedali tradicionalni sprehod, že drugič pa so prestavili tudi šolo demence.

Mateja Brežan

S klikom na povezavo lahko prisluhnete obema sogovornicama.

Zadnji prispevki