Trenutno se predvaja:
31. julij 2020 ob 07:57 Novice

Osebje in bolniki zaskrbljeni zaradi covid negovalnega oddelka

Zdravstveno osebje na internističnem in anesteziološkem oddelku splošne bolnišnice v Šempetru pri Gorici opozarja na neustrezna ravnanja in odločitve vodstva te ustanove v zvezi s covid negovalnim oddelkom.
Šempetrska bolnišnica je vzpostavila covid negovalni oddelek. Foto: BoBo
Šempetrska bolnišnica je vzpostavila covid negovalni oddelek. Foto: BoBo

Moti jih predvsem, da ni stroge ločenosti osebja in ostalih bolnikov od okužb z novim koronavirusom. Tem opozorilom se pridružujejo tudi bolniki rizičnih skupin, medtem ko vodstvo bolnišnice tovrstne navedbe odločno zanika. Zdravstvenemu osebju ni bila zagotovljena ustrezna zaščitna oprema, v zvezi s covidom pa tudi ni bilo dogovora o pregledovanju bolnikov, opozarjajo na internističnem in anesteziološkem oddelku šempetrske bolnišnice.

Dr. Silvan Saksida iz bolnišničnega sindikata Fides: "Opozarjali smo vodstvo, da mešanje oziroma križanje poti, se pravi, da se osebje, ki dela na tem negovalnem oddelku ne more vrniti na navaden oddelek v redno delo, ker je seveda možnost prenosa okužbe zelo velika." Poleg pomanjkanja kadra pogrešajo tudi vnaprej oblikovane ekipe za delo s covid bolniki, dodaja Helena Fabjan iz sindikata medicinskih sester: "Če bo tak pacient prišel v bolnišnico, veš, da boš tam in da se moraš ustrezno organizirati. Določene ekipe bodo pač morale biti vzpostavljene."

Dializne bolnike zelo skrbi, da so v isti stavbi s covid oddelkom, pravi Slavko Remec: "Ne vemo, kako se obnašati, nimamo nobenih navodil, napisanih pravil, ali da bi nam kdo kaj povedal."

Odgovorna za strokovno-medicinske zadeve v šempetrski bolnišnici Dunja Savnik Winkler navedbe zdravstvnega osebja zanika: "Zagotavljam, da ne prihaja do križanja čistih in nečistih poti, da je delo pravilno strokovno organizirano, da o uporabi osebne varovalne opreme niti ne komentiram." Iz novomeške bolnišnice pa so nam sporočili, da bodo kader za covid negovalni oddelek zagotovili s prerazporeditvijo z drugih delovišč in da je pri njih vse strogo ločeno v stari interni bolnišnici.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki