Trenutno se predvaja:
20. avgust 2019 ob 12:38Novice

Otroci iz Belorusije in Ukrajine na Debelem rtiču

V Mladinskem zdravilišču Rdečega križa na Debelem rtiču je v teh dneh na zdravstveni rehabilitaciji 64 otrok iz Ukrajine, žrtev tamkajšnjega oboroženega spopada in 30 otrok iz Belorusije, kjer še vedno čutijo posledice po katastrofi v Černobilu.
Radio Koper
Projekt zdravstvenih programov v sodelovanju z zdraviliščem izvaja Ustanova za krepitev človekove varnosti ITF, financira pa ga Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: Tjaša Lotrič/Radio Koper

Štirinajstletni Danil iz Belorusije je eden izmed 30 otrok, ki so minuli teden prispeli v Mladinsko zdravilišče na Debelem rtiču, kjer so vključeni v programe za krepitev zdravja. Kot je povedal se dobro počuti v bližini morja, kjer imajo tudi različne dejavnosti, še posebno so mu všeč vaje iz cirkuške pedagogike.

V zdravilišču je tudi skupina otrok iz Ukrajine, ki se udeležuje programov psihosocialne rehabilitacije. Zdravnica Breda Prunk Franetič:

"Na delavnicah psihoterapije vključujemo tudi terapijo s psi. Poleg tega poskrbimo za družabni del, tako da se sprostijo, ker je to pomemben del terapije. Zraven poskrbimo, da postanejo pri nas skoraj vsi plavalci, več kot polovica otrok je namreč neplavalcev. Iz Belorusije pa prihajajo otroci s kroničnimi obolenji dihal in hemato onkološkimi obolenji. Vsi so deležni respiratorne fizioterapije, vaj za vzdržljivost in telesnih vaj.

Programi rehabilitacije imajo pozitivne učinke na otroke, kar sporočajo tudi njihovi starši, je povedal vodja projektov iz ITF-a, Urban Špital:

"Vsako leto dobivamo po vrnitvi otrok domov pisma iz Belorusije in Ukrajine, kjer napišejo, da določeni otroci lažje spijo in jih ne budi vsak šum. Oboroženi konflikt in težave zaradi radiacije pomembno vplivata na zdravje otrok."

Projekt se izvaja od leta 2005. Uroš Vajgl z Ministrstva za zunanje zadeve:

"Sodi med aktivnosti tako imenovanega mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. To je ena izmed dejavnosti, ki jo z veseljem podpremo vsako leto, tudi na osnovi odzivov, ki so pozitivni. Prejemamo tudi predloge za nadgradnje."

Debeli rtič je v teh letih skupno obiskalo več kot tisoč otrok iz Ukrajine in Belorusije.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki