Trenutno se predvaja:
2. april 2020 ob 09:55 Novice

Otroci potrebujejo jasna pravila tudi za splet

Splet je postal del vsakdana tudi pri tistih, ki so se mu do zdaj morda izogibali. Ne zgolj delo ali pouk, tudi nakupi in druge storitve so se preselile v medmrežje in t. i. spletni nepridipravi si manejo roke.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kljub stalnim opozorilom je zlorab in goljufij na spletu še vedno veliko. Zagotovo preveč. Med tarčami spletnih spolnih prestopnikov ali pa t. i. spletnih 'bulijev' oziroma nasilnežev se pogosto znajdejo mladostniki. Cveto Kokalj iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper pojasnjuje: "Trenutno ne beležimo prijav, da bi šlo za nezakonite posnetke spolnih zlorab otrok ali kakršnekoli prijave medvrstniškega nasilja, vendar je to vedno aktualno, zato navodila, priporočila veljajo še toliko bolj."

Na družabnih omrežjih so zelo dejavni že 13-letniki in starši za to vedo, pravi Kokalj. Vedo tudi, da z drugimi delijo svoje osebne podatke, ne zavedajo pa se, da je to tvegano vedenje, tudi ko sami to počnejo: "Fotografija je zagotovo sredstvo oziroma način, preko katerega nas najlažje nekdo potem pozna ali poišče in otroci zelo naivno delijo te zgodbe."
Jasna pravila tu pridejo še kako prav. In ne gre zgolj za čas, ki ga otrok preživi na spletu, gre predvsem za vsebino, razlaga sogovornica: "Mnogi starši so prepričani, da bodo morda samo z nastavitvijo nekih filtrov rešili te probleme. zagotovo je to eden od tehničnih vidikov, a ne rešuje problema oziroma ni dovolj."

Ključ je v odprtem pogovoru z otrokom. Vedeti mora, kaj ga čaka na spletu, da se bo tudi sam naučil prepoznavati nepravilnosti.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki