Trenutno se predvaja:
18. januar 2019 ob 12:28 Novice

Oživitev vasice Slapnik bo snemal BBC

Vasica Slapnik je edina vas v Goriških brdih, v kateri ne živi nihče več. Zadnji prebivalci so jo zapustili pred četrt in več stoletja. Sedaj namerava vasico obnoviti zasebni investitor, BBC pa naj bi ob tem naredil dokumentarno izobraževalno serijo.
Nekatere hiše v Slapniku so se že skoraj podrle, druge je prerasel bršljan, tretje pa se počasi in žalostno posedajo same vase. Foto: Turističnoinformacijski center Brda

V sedemnajstih hišah naj bi živelo sedemnajst parov iz 17 različnih evropskih držav, ki bodo obdelovali zemljo in gojili pridelke na podoben način, kot so to počeli nekdanji prebivalci vasice.

Ker je sedemnajst strnjenih hiš ostalo zamrznjenih v času in prostoru, je ostala nedotaknjena tudi njihova arhitektura, ki pa žal propada že več desetletji. Vse hiše krasijo zanimivi motivi in kamnoseški detajli s tremi skupnimi elementi - žbatafurjem, gankom in štengami. Odprto ognjišče, balkon in stopnice pa ima vsaka hiša narejena nekoliko po svoje, nam je pojasnil arhitekt Alessio Prinčič, ki je na temo te vasice tudi diplomiral.

"Ko je tukaj živela še stara gospa, smo se nekajkrat srečali in mi je razložila, kako je funkcioniralo naselje. Je rekla, da takrat, ko se je gradilo, so bili stari, ki so se zvečer dobili na vaškem trgu in so mladim priporočili, kako je treba graditi, kaj je treba graditi, kje je glavni veter, kako piha, kje mora biti štala, kje mora biti senik. Iz tega je nastala fantastična arhitektura."

Obnovo vasice naj bi spremljalo na milijone gledalcev po Evropi. Snemala naj bi jo BBC-jeva televizijska kamera, pravice za dokumentarno izobraževalno serijo pa bo po besedah Antona Komata, ki pri projektu sodeluje kot promotor tradicionalnih ekoloških znanj, odkupilo 17 evropskih državnih televizij.

Pari ne bodo zemlje obdelovali tako, kot so jo pred več kot sto leti, temveč bodo znanja vaščanov nadgradili in jih prenesli v sodoben čas. "V tekmovalnem delu, ko bo BBC snemal, naj bi ti pari določene pridelke sami pripravili na način, kot so jih Brici prej."

BBC naj bi po besedah Komata s snemanjem začel že aprila. Po obnovi naj bi vasica postala razpršeni hotel za petične goste.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki