Trenutno se predvaja:
13. januar 2020 ob 08:18 Novice

Pahor Narodnemu domu ponuja svojo knjižnico

Pisatelj je predsednikoma obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji poslal dopis z željo, da bi njegovo knjižnico, ki je zdaj na Proseku, preselili v Narodni dom, v primeru, da bi hišo v celoti dobili nazaj Slovenci.
Letos bo minilo 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu. Julija se bosta tam srečala slovenski in italijanski predsednik. Foto: AP
Letos bo minilo 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu. Julija se bosta tam srečala slovenski in italijanski predsednik. Foto: AP

Pisatelj Boris Pahor je že pred časom večji del svoje zasebne knjižnice, ki zajema njegova dela, veliko drugih slovenskih knjig in prevodov ter strokovne literature, podaril knjižnici, ki je uredila posebno sobo na Proseku. Ob napovedih, da bi Slovenci utegnili dobiti nazaj Narodni dom v celoti, si je zaželel, da bi njegovo knjižnico premestili v Narodni dom. O razlogih pravi:

"Ker sem Tržačan in edina živa priča o požigu. Ker sem s svojim literarnim delom skupaj z Alojzom Rebulo utrdila novo tržaško povojno kulturo. Želim si, da bi imela moja knjižnica tam svoje mesto."

Pahor si želi, da bi bila odprta za javnost, na voljo zlasti raziskovalcem oziroma da bi postala nekakšen študijski prostor. Knjižnica šteje okrog dva tisoč knjig, vsi izvodi revije Zaliv, ki jo je urejal pisatelj, so v skladišču tržaške študijske knjižnice in bi prav tako lahko našli prostor v novi knjižnici, pravi Pahor. 106 letnik pove še, da se je doma medtem nabralo novih knjig in da je nekaj zanimive knjižne zapuščine ostalo tudi po ženini strani.

Neva Zajc


Zadnji prispevki