Trenutno se predvaja:
22. maj 2019 ob 09:40 Novice

Park vojaške zgodovine v Pivki uradno postal muzej

S posebno listino se je vpisal v razvid muzejev, kar mu bo omogočilo kandidiranje na razpisih in povezovanje s sorodnimi ustanovami. Gre za velik uspeh zagnane ekipe, ki je pred 15 leti začela oživljati opuščene vojašnice.
Park vojaške zgodovine Pivka/Simon Avsec|
Slovesnosti ob vpisu sta se udeležila tudi premier Marjan Šarec in minister za kulturo Zoran Poznič, ki je direktorju parka Janku Boštjančiču izročil potrdilo o vpisu v razvid muzejev. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka/Simon Avsec

Mlada ekipa je v petnajstih letih iz podirajočih se objektov italijanske in jugoslovanske vojske ustvarila največji muzejski kompleks pri nas, ki ga je lani obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj obiskane slovenske muzeje. Direktor Janko Boštjančič:

"Za nas pomeni vpis v razvid muzejev veliko priznanje dosedanjega dela. Sicer ne prinaša posebnih bonitet, ampak odpira Parku vojaške zgodovine možnosti sodelovanja tako na muzejskem področju, kot tudi v mednarodnih projektih."

Premier Marjan Šarec pa je ob tej priložnosti poudaril velik pomen muzeja, saj ponazarja vojaško zgodovino Slovenije, zlasti zanimiva pa se mu zdi zbirka iz osamosvojitvene vojne. Zato je prav, da ga obišče čim več mladih, da bodo stvari bolje razumeli in cenili.

"Drugi pomen je, da se Slovenke in Slovenci sami zavedamo svoje zgodovine in da smo si osamosvojitev izborili tudi z orožjem. Muzej je izjemnega pomena za ohranjanje zgodovinskega spomina, za nacionalno zavest in za turizem."

Minister Zoran Poznič pa je Pivčanom obljubil vso podporo:

"Ne vem kako, da v 15-ih letih ni bilo posluha s strani države za vse to kar nam in našim mladim muzej nudi."

V razvid je v Sloveniji vpisanih 57 muzejev, 13 je državnih, ostali so občinski, eden pa zasebni.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki