Trenutno se predvaja:
20. februar 2021 ob 09:46 Novice

Peti zvezek zbirke Sozvočja Posočja posvečen notnim zapisom Metoda Bajta

Pred kratkim je izšel peti zvezek zbirke Sozvočja Posočja, s katero želi tolminska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti predstaviti dela posoških skladateljev.
Častni občan Občine Kobarid, Metod Bajt. Foto: Primorske novice
Častni občan Občine Kobarid, Metod Bajt. Foto: Primorske novice

S pomočjo Občine Kobarid so zadnji zvezek z naslovom Moje nade posvetili notnim zapisom njihovega častnega občana Metoda Bajta, ki se je po težki bolezni poslovil septembra 2019. Bil je eden najbolj vidnih vsestranskih kulturnih ustvarjalcev v Posočju.

Foto: Silva Seljak

Metod Bajt je bil samouk, ki pa se je neprestano glasbeno izobraževal. Igral je kitaro, orgle in harmoniko. Kar 32 let je vodil oktet Simona Gregorčiča, 26 let pa moški pevski zbor Poljubinj. "Notno gradivo so zbirali prav s pomočjo obeh sestavov," pripoveduje vodja tolminske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Silva Seljak:

"Tukaj je dala veliko roko tudi hčerka Barbara Klinkon, ki je preiskala njegove arhive in nam tudi pomagala. Mitja Gobec je tako vse te skladbe - 43 jih je izbral - razdelil v tri sklope: posvetne izvirne skladbe, priredbe ljudskih in sakralne skladbe, tako da zbirka je res en pregled in izbor za moške sestave."

Dve skladbi z besedilom Simona Gregorčiča, ki mu je bil še posebej pri srcu, sta Bajtovi avtorski - Moje nade in Vasovalec. Ko se bodo razmere umirile, načrtujejo tudi predstavitveni koncert.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki