Trenutno se predvaja:
24. november 2020 ob 10:06 Novice

Piranski občinski svetniki podprli EPK, a zavrnili regijsko kulturno strategijo

Piranski občinski svetniki so na včerajšnji izredni seji podprli drugi krog kandidature za Evropsko prestolnico kulture Piran-Pirano 4 Istria 2025, a so z dvanajstimi glasovi proti, in enakim številom glasov za, zavrnili regijsko kulturno strategijo.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ta pa je po besedah pripravljavcev edina formalna podlaga za verodostojnost kandidature vseh štirih istrskih mest za ta ugleden naziv. Kljub temu bodo drugo knjigo danes oddali. Nenazadnje, pravijo, so ostali trije občinski sveti strategijo podprli. Včeraj je tako istrsko kulturno strategijo kot kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture brez težav in brez glasu proti potrdil še koprski mestni svet. Vprašanje je le, če bo to dovolj.

Piranski svetniki SD, GZOP in Levice so vztrajali, da je regijska kulturna strategija slabo pripravljena. Da so jo dobili na mizo tik pred zdajci. In se nikakor niso strinjali z oblikovanjem regijskega posvetovalnega telesa. Ankaranska podžupanja Barbara Švagelj iz skupine pripravljavcev je pojasnila, da s tem ni mišljen še en javni zavod in da bodo zadnjo besedo v vsakem primeru imeli občinski sveti. A zaman. Potrdilo, da so njihovi dvomi upravičeni, so svetnikom s podobnimi stališči v pismu namreč ponudili kar direktorji osmih javnih zavodov, od Pomorskega muzeja, do Gledališča Koper in Obalnih galerij.

Svetnik SD Marko Juriševič je povedal: "Prišla je celo pobuda, da bi javni kulturni zavodi sami prevzeli koordinacijo in pripravo strategije brez dodatnih stroškov, v okviru njihovega rednega dela."

Javni zavodi so pripravljavcem očitali, da niso bili dovolj vključeni v pripravo dokumenta.

Vodja projektne skupine EPK, Martina Gamboz, odgovarja: "Pripravljavci smo ogorčeni in začudeni nad razpletom dogodkov, predvsem zato, ker je bila večina direktorjev javnih zavodov v našem umetniškem svetu."

Kar pomeni, da naj bi bili torej z vsem seznanjeni. V piranskem občinskem svetu so padali tudi očitki, da so za projekt EPK doslej porabili že skoraj 400 tisoč evrov. Pripravljavci bodo zato vse stroške v prihodnjih dneh javno objavili, so nam povedali. Zdaj jih čaka predstavitev druge knjige, ki bo zaradi epidemije virtualna. Martina Gamboz je napovedala: "Pred božičem, 18. decembra, bomo izvedeli, katero mesto bo EPK 2025 v Sloveniji."

Ne glede na izid pa pripravljavci dodajajo, da nameravajo še naprej spodbujati zdaj pomanjkljivo družbeno povezanost in socialni dialog v slovenski Istri.

Na predlog svetnikov GZOP, SD, Levice in samostojnega svetnika Sava Radića je piranski svet soglasno sprejel tudi predlog o interventnih ukrepih za pomoč v krizi zaradi epidemije. S prerazporeditvijo proračunskih sredstev naj bi tako zagotovili 300 tisoč evrov za pomoč podjetnikom, za pomoč občanom pa 200 tisoč. Po predlogu bi upravičeni posameznik dobil 500 evrov dodatne pomoči, 800 evrov pa, kdor preživlja mladoletno osebo. Pravilnika za razdeljevanje omenjenih sredstev naj bi - predvidoma še letos - potrdil občinski svet.

Lea Širok


Zadnji prispevki