Trenutno se predvaja:
13. marec 2019 ob 12:26Novice

Piranski svetniki v predlogu proračuna pogrešajo nujne naložbe

Piranski občinski svetniki so na včerajšnji seji v prvem branju potrdili predlog letošnjega občinskega proračuna, a so nanj podali številne pripombe.
arhiv Nacionalnega inštituta za biologijo /Žiga Živulović ml.|Sonce sije na Piran 18. aprila 2013.
V Piranu je prvi predlog proračune naletel na ostre kritike. V vodstvu občine odgovarjajo, da vseh želja ni mogoče uresničiti. Na sliki veduta Pirana. Foto: Žiga Živulović ml.

Svetiki so izrazili razočaranje, ker za nekatere nujne naložbe, kot je denimo gradnja vrtca Lucija ali garažna hiša v Piranu, letos ni predvidenih sredstev niti za projektno dokumentacijo. Prepričani so, da prvi predlog proračuna župana Đenia Zadkovića ni razvojno naravnan. Župan te ocene zavrača in odgovarja, da bodo predloge občinskih svetnikov upoštevali pri pripravi končnega predloga proračuna.

Naložbam je namenjenega dobra tretjina denarja ali dobrih deset milijonov evrov. Največ, milijon in pol, bo šel za gradnjo že v prejšnjem mandatu predvidenega zdravstvenega doma v Luciji. Za sanacijo klifa med Piranom in Fieso je predvidenih 650.000 evrov, 280.000 bi jih vložili za zamenjavo azbestne strehe na skladiščih soli, dobrega pol milijona pa bodo porabili za dokončanje morskega dela Doma vodnih športov. Na zadnje tri naložbe je bilo tudi največ pripomb svetnikov. Robert Fakin, Naš kraj:

Zmotile so me take investicije, ki niso prioritetne v škodo vrtca in sanacije ustanov, ki so bistvenega pomena za občane. Prikrajšani smo za vrtec v Luciji, ki je nujno potreben in mogoče za sanacijo določenih šol, kjer puščajo strehe.

Občinska svetnica Meira Hot (SD), dodaja, da proračun ni razvojno zastavljen, saj razen zdravstvenega doma Lucija v njem ni večjih naložb. Med temi pogreša tudi celovito urejene kolesarske in pešpoti, ki so danes nujen del turistične ponudbe.

Mislim, da bi si morali želeti več. S tem proračunom ne bomo privabili niti enega turista oziroma od njega občina ne bo ničesar neposredno imela.

Piranska občinska svetnika iz vrst županove GZOP pa pričakujeta, da bo v proračun uvrščenih tudi 50.000 evrov za začetek projekta revitalizacije mestnega jedra, ki so ga naslovili Piran, dom mladih. Župan Zadković na očitke odgovarja, da je proračun razvojno naravnan v okviru danih možnosti.

Zdravstveni dom se mi zdi en velik projekt, ki je nujen za naše prebivalce. Na koncu koncev pa tudi veliko sredstev ne preostane. Pričakoval sem dosti novih predlogov, ki jih bomo poskušali tudi umestiti v proračun, tako da bomo skušali zadovoljiti čim več zahtev.

Piranski občinski svetniki bodo o predlogu letošnjega proračuna predvidoma odločali 26. marca.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki