Trenutno se predvaja:
7. junij 2018 ob 14:58 Novice

Planinska zveza Slovenije za varnost primorskih plezališč

V prihodnjih mesecih bodo v okviru projekta Osp - Opremimo slovenska plezališča uredili tudi plezališča v Črnem Kalu, Mišji peči in Ospu.
Foto: Facebook/Projekt OSP

V Sloveniji je 120 urejenih naravnih plezališč, ki so jih zagnani plezalci začeli opremljati že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zanimanje za ta šport pa je čedalje večje in s tem naraščajo tudi potrebe po nadgradnji plezališč. Projekt Osp ali Opremimo slovenska plezališča je odgovor Planinske zveze Slovenije na vse večji razmah športnega plezanja. V okviru projekta bodo tako v prihodnjih mesecih na vrsto prišla tudi primorska plezališča v Črnem Kalu, Mišji peči in Ospu.

"Ključni del projekta je vzdrževanje opreme v stenah in trajnostni razvoj slovenskih plezališč," pravi vodja projekta Jurij Ravnik in pojasnjuje, da "je oprema v stenah že precej obrabljena in tudi zato kakšna smer ni več varna."

Projekt Osp plezalce nagovarja k večji skrbi za naravna plezališča in k prispevku za Sklad slovenskih plezališč, pa dodaja koordinator projekta Osp, Štefan Wraber: "Mi želimo moralno zavest plezalcev dvigniti na tako raven, da bo samo po sebi umevno, da je treba nekaj prispevati za uporabo plezališč. Dovolj je 20 ali 30 evrov na leto."

Skrb plezalcev, ki sodelujejo v projektu, je tudi vpliv na okolje. Zato so v želji po višji ravni kulture obnašanja oblikovali Zavezo za plezališča, začeli popis smeri in stanja opreme v plezališčih. Projekt podpira tudi eden od treh reprezentančnih trenerjev in glavni motor največjega centra za balvansko plezanje pri nas in širši regiji, Sežančan Luka Fonda, ki izpostavlja, da ta projekt, med drugim, omogoča tudi "trajnostni razvoj in varnost vseh udeležencev v športnem plezanju."

Projekt Osp je nastal na pobudo starejših opremljevalcev smeri, ki so v preteklosti prostovoljno opremili več kot 5500 plezalnih smeri. Zgleduje se po primerih iz tujine, v Sloveniji pa je eden prvih, ki skuša povezati vsa slovenska plezališča v enoten sistem vzdrževanja.

Prispevek Vesne Potočar Godnič:


Zadnji prispevki