Trenutno se predvaja:
5. april 2020 ob 16:49 Novice

Plusi epidemije: pol manj vlomov in tatvin

V času epidemije se število kaznivih dejanj ni povečalo v primerjavi z enakim obdobjem lani, kažejo podatki Generalne policijske uprave. Celo nasprotno. Število se je močno zmanjšalo.
V času epidemije so tudi nepridipravi bolj previdni. Število tatvin in vlomov se je skoraj prepolovilo.  Foto: Pixabay
V času epidemije so tudi nepridipravi bolj previdni. Število tatvin in vlomov se je skoraj prepolovilo. Foto: Pixabay

V februarju in marcu so na območju Policijske uprave Koper, v primerjavi z enakim obdobjem lani, zabeležili skoraj 19-odstotni upad zaznanih kaznivih dejanj, je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec:

"Dobrih 21 odstotkov manj je tudi vlomnih tatvin. V tem obdobju, ko se izvaja ukrepe za zajezitev koronavirusa, pa skoraj ni vlomov v stanovanjske hiše oziroma so le posamični primeri na določenih območjih. Prav tako je število kršitev javnega reda in miru v februarju in marcu, v primerjavi z enakim obdobjem lani, manjše za 23 odstotkov."

Letos beležijo tudi za več kot 40 odstotkov manj kršitev v stanovanjih. Lani so v enakem obdobju intervenirali 91-krat, letos 53-krat. O stanju na območju Policijske uprave Nova Gorica pa Dean Božnik:

"Na območju PU Nova Gorica smo od 1. marca do 2. aprila obravnavali skupno 54 kaznivih dejanj, v enakem obdobju lani 280. V tem časovnem obdobju smo obravnavali tudi 96 kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, v lanskem letu jih je bilo bistveno več, 197. V rahlem upadu pa so tudi kazniva dejanja velike tatvine oziroma vlomi: v letošnjem marcu smo jih obravnavali 24, lani pa 42. Storilci so v tem obdobju vlamljali predvsem v gostinske lokale, trgovine in druge poslovne prostore."

V tem času ni bilo ropov, obravnavali so manj dejanj gospodarske kriminalitete ter nekaj več kaznivih dejanj nasilja v družini. Sicer pa policija v tem času s preventivnimi ukrepi vzpodbuja strpnost, razumevanje in ničelno toleranco do nasilja. Obenem pa naproša vse, ki bi nasilje zaznali, da to prijavijo policiji.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki