Trenutno se predvaja:
5. junij 2020 ob 06:29 Novice

Po epidemiji večje potrebe po krvi

Zaradi večjega števila opravljenih posegov so se povečale tudi potrebe po krvi.
Vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, dr. Irena Kramar. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, dr. Irena Kramar. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Zdravstvene ustanove po epidemiji poleg rednega opravljajo tudi dodatno delo, s katerim skušajo nadoknaditi zamujeni program. Zaloge večine krvnih skupin so trenutno na minimalni meji, najbolj primanjkuje a be pozitivne in nič negativne.

Prihajamo v najtoplejši čas v letu, ko so potrebe po krvi običajno večje. Vzrok so tudi prometne nesreče. Po epidemiji pa se pozna tudi sproščanje operativnih programov v bolnišnicah. Vodja centra za transfuzijsko dejavnost Izola, Irena Kramar:

"Res vsa čast rednim in novim krvodajalcem, ampak so potrebe te dni res velike in zaradi tega prihaja do občasnega manjšanja zalog krvi."

Obenem delo v centru za transfuzijo zdaj poteka nekoliko drugače. Imajo vstopno točko in precej varnostnih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati, zato je število odvzemov na dan manjši: "Posledično tudi iščemo možnosti, da podaljšujemo čas za odvzeme ali uvajamo dodatne odvzemne dneve, kot na primer ob ponedeljkih v Novi Gorici ali pa kakšne izredne krvodajalske akcije. Vedno pa je prav in prosimo, da se krvodajalec na odvzem naroči na objavljene telefonske številke."

Mladi rokometaši z direktorjem Rokometnega društva Koper. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

In tako so na slovenski dan krvodajalcev, naredili tudi v Rokometnem društvu Koper. Direktor Nejc Poklar:

"Vsi fantje, ki lahko dajo kri, so se z veseljem odzvali in si vzeli čas. Med takimi akcijami se kaže solidarnost vsakega posameznika in to moramo kot klub seveda spodbujati."

Po odvzemu krvi je priporočljiva malica. V Izoli vsa leta ponudijo tudi tradicionalno klobaso. Anketa med udeleženci je namreč pred leti pokazala, da se ji kljub hranilno bolj zdravemu obroku, ki je na voljo, nikakor ne želijo odreči.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki