Trenutno se predvaja:
3. december 2019 ob 06:00 Novice

Po pravico za teran na sodišče v Luksemburg

Dobri dve leti po tem, ko je Slovenija na splošno sodišče Evropske unije vložila tožbo proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, bo danes na sodišču v Luksemburgu ustna obravnava tožbe.
Vsi hrvaški pridelovalci se ne držijo pravil, ki jih določa delegirani akt. Foto: Tanja Borčič Bernard
Vsi hrvaški pridelovalci se ne držijo pravil, ki jih določa delegirani akt. Foto: Tanja Borčič Bernard

Slovensko stran zastopata državno odvetništvo in nemški odvetnik, ki bodo dokazovali, da je delegiran akt nezakonit in da njegova uporaba povzroča gospodarsko škodo slovenskim pridelovalcem terana.

Hrvaški vinarji lahko dve leti ime teran uporabljajo, če sta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju in če je napis teran manjši. A kot je v nekaterih vinotekah preverila dopisnica Tanja Borčič Bernard, se tega ne držijo vsi:

"Nekateri še vedno uporabljajo le ime teran, drugi so mu dodali ime Hrvaška Istra na sprednji strani, drugi na zadnji. Nekateri se ne držijo pogoja, da mora biti ime teran manjši."

Potrošniki bodo zavedeni, so ob sprejetju izjeme opozarjali kraški pridelovalci. Direktor vinske kleti Vinakras Marjan Colja:

"V tem času se dogaja prav to. Ko gredo slovenski turisti v Istro, rečejo, da so pili vino teran. To je zavajanje."

Na slovenskem trgu vina z oznako hrvatski teran ne sme biti, saj so Kraševci, ime pred dvema letoma zaščitili kot kolektivno blagovno znamko. Zakaj? Colja priznava:

"To je bil manever, ki se nam je obrestoval. A pravica se mora pokazati tam, kjer je bila škoda narejena, s sprejetjem delegiranega akta."

Kras JE teran, pravijo v Konzorciju kraških pridelovalcev terana. Boris Lisjak ocenjuje, da teran več kot 80 odstotkov vsega vina, ki ga predelajo:

"Predstavljajte si, kaj bi pomenilo, če bi izgubili teran. To bi pomenilo propad vinogradništva na Krasu. Proti temu se borimo.

Drugačne odločitve kot da bi bila njim v prid, si niti ne predstavljajo. Vedo pa, da ne bo prišla kmalu. Računajo, da bi bila sodba znan če z leto dni.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki