Trenutno se predvaja:
21. februar 2020 ob 16:23 Novice

Po treh letih oddali prijavno knjigo za Evropsko prestolnico kulture

V Novi Gorici predstavili prijavno knjigo kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Nova Gorica za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 kandidira skupaj z italijansko Gorico. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar
Nova Gorica za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 kandidira skupaj z italijansko Gorico. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Na Ministrstvo za kulturo so jo oddali decembra lani, vsebino pa so oblikovali dobra tri leta. Pri tem jima je pomagalo tudi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Zastavljen program bo omogočal nadaljnji razvoj regije in obeh mest na kulturnem in gospodarskem področju.

Nova Gorica za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 kandidira skupaj z italijansko Gorico. Novogoriški župan Klemen Miklavič je prepričan, da se lahko obe mesti združita v enotno mesto, ki ima skupno kulturno in gospodarsko prihodnost: "Zdaj so pravi časi za to, da naredimo konkreten korak naprej v združevanju obeh mest in v ustvarjanju možnosti za novo poglavje naših krajev in boljše življenje naših ljudi."

Prijavna knjiga na 60 straneh oriše skupno zgodbo obeh mest, njuno preteklost in sedanjost ter načrtuje prihodnost. Koordinatorica kandidature Vesna Humar: "Je projekt, ki je nastajal od prvega dne v sodelovanju. V skupini, ki je pripravljala to prijavno knjigo, so predstavniki obeh mest. Tu ni šlo samo za en sestanek ali dva, ampak dejansko za ure in ure skupnega dela, snovanja, pisanja, razmišljanja."

V prijavni knjigi snovalci odgovarjajo na 38 vprašanj. Vodja kandidature Neda Rusjan Bric pri tem izpostavlja, da je kulturni oziroma umetniški program le del knjige.

"Ostalo so vizije, so preverbe vse naše realnosti, kakšna je, zato da nas sploh spoznajo, kaj je tisto, kar bi bilo treba izboljšati in seveda načrti, kako bomo to izboljšali, to jih v resnici zanima."
V sredo bodo prijavno knjigo predstavili še mednarodni strokovni komisiji. Dan zatem pa bo znano, katera od šestih prijavljenih mest napredujejo v naslednji krog.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki