Trenutno se predvaja:
29. junij 2020 ob 12:53 Novice

Počitniško varstvo ob upoštevanju preventivnih ukrepov

Ob začetku poletnih počitnic so v mladinskih društvih, organizacijah in na nekaterih šolah v Istri organizirali počitniško varstvo. Tokrat bodo dejavnosti prilagojene preventivnim ukrepom zaradi novega koronavirusa. Tudi skupine otrok bodo letos manjše.
Foto: EPA
Foto: EPA

Poletno počitniško varstvo že nekaj zadnjih let s pomočjo koprske občine organizirajo na Osnovni šoli Koper. Namenjeno je učencem od prvega do petega razreda, za katere so pripravili pester program različnih delavnic, športnih iger, potopisnih predavanj, načrtujejo tudi pohod po dolini reke Dragonije ter obisk kmetije. Zanimanja za varstvo je veliko pravi v.d. ravnateljice, Niti Krota Bagari:

"Tudi tu bomo morali upoštevati določene previdnostne ukrepe, zato se bomo morali ogniti določenim dejavnostim, ki bi jih sicer želeli ponuditi, vendar bomo morali zelo pozorno spremljati dogajanje. Sicer pa imamo veliko prijavljenih otrok in nekoliko več skupin kot v preteklih letih."

V piranskem Epicentru bodo lahko ob ukrepih in prostorskih zmožnostih letos v varstvo sprejeli le do dvajset otrok. Vsa mesta v juliju in avgustu so že zasedena, dolg pa je tudi čakalni seznam, je povedala vodja Lada Tancer:

"Nagibamo se k temu, da bomo razdelili otroke v več manjših skupin in da bomo preživeli čas predvsem zunaj. Organizirali bomo oglede v knjižnico, pomorski muzej, v akvarij."

V okviru projekta Popestrimo šolo bo julija organizirano počitniško varstvo tudi na izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc. V izolskem Društvu prijateljev mladine pa bodo razmeram prilagodili kreativne dejavnosti in obisk plaže.

Idrijska Zveza prijateljev mladine je odpovedala letovanje otrok

Nekatera počitniška letovanja za otroke so zaradi zdravstvenih razlogov oziroma priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa letos odpovedana. Tudi pri Zvezi prijateljev mladine Idrija. So pa zato podaljšali program počitniškega varstva čez ves julij in pripravili še bolj raznovrstne dejavnosti v okviru Počitnikarije.

Odločitev, da letovanj v Poreču in Seči letos ne bodo izvedli, so sprejeli po tehtnem premisleku, je povedala sekretarka pri Zvezi prijateljev mladine Idrija Sabina Vidmar.
Lani je z njimi letovalo 140 otrok iz občin Idrija in Cerkno. Bodo pa tudi v tednu, ko bi sicer bili na letovanju, zagotovili počitniško varstvo za otroke od prvega do četrtega razreda. Več bo tudi prostočasnih dejavnosti v okviru Počitnikarije.

Več dejavnosti bodo pripravili v sodelovanju z Geoparkom Idrija. V Cerknem pa bodo počitniško dogajanje vsak četrtek popestrili z delavnicami Pod dežnikom. Pri Zvezi prijateljev mladine Idrija sicer že več let zaznavajo upad donacij za izvajanje njihovih programov, letos jih je še posebej malo.

T.L., N.B.


Zadnji prispevki