Trenutno se predvaja:
25. november 2020 ob 09:15 Novice

Podbrdo: Prihodnjo jesen bo pot v šolo varnejša

Po 15 letih postopne obnove bodo v Podbrdu dobili varno cesto in komunalno infrastrukturo.
V Podbrdu se lotevajo trenutno največje naložbe v tolminski občini, ki je vredna pet milijonov evrov in pol. Foto: Radio Koper
V Podbrdu se lotevajo trenutno največje naložbe v tolminski občini, ki je vredna pet milijonov evrov in pol. Foto: Radio Koper

Podbrdo v Baški grapi je letos zaradi celovite prenove kanalizacijske, vodovodne in cestne infrastrukture na zahtevnem 600-metrskem odseku veliko gradbišče, a bo, ko bo do prihodnjega poletja obnova končana, po 15 letih končno dobil urejeno podobo, varno cesto in pločnike nad strugo reke Bače.

Večino - 4,2 milijonov evrov - sredstev bo zagotovila Direkcija za infrastrukturo, nekaj manj kot 1,3 milijona pa bo za ureditev komunalne infrastrukture in razsvetljave prispevala občina Tolmin. Otroci so doslej morali v šolo po cesti, že prihodnjo jesen bo pot varnejša, je zadovoljen podžupan občine Tolmin in nekdanji dolgoletni predsednik KS Podbrdo, Tomaž Štenkler: "Predvsem za naše najmlajše. S tem, da ta rekonstrukcija ceste pomeni tudi vgradnjo kanalizacije, novega vodovoda, bolj varno vodo, čistejše okolje."

Foto: Radio Koper

Čeprav je čistilna naprava v Podbrdu začela obratovati že pred sedmimi leti, je nanjo namreč zaenkrat priključen le del naselja, z obnovo se bodo končno priključili tudi največji uporabniki, dodaja Štenkler: "Če bi štel številke, je verjetno priključenega ¾ Podbrda, ampak glavna kapaciteta, ko prihajamo v sam center - osnovna šola, dom upokojencev, trgovina, strnjeno naselje."

Kot pravi vodja sektorja za investicije v ceste pri direkciji za infrastrukturo, Tomaž Willenpart, je bistvo tehnično izjemno zahtevne naložbe ureditev struge reke Bače: "Treba je reševati tako brežino proti cesti kot proti progi in celotni talni prag oz. dno reke, da ne pride do erozije. Tu je največ posegov, potem sledi na temu zidu konzola za pešce in delno tudi ceste."

Z deli naj bi zaključili konec junija, saj se med poletno sezono promet skozi Baško grapo z Julijano Trail, 100. obletnico rapalske meje, projektom Mrouce cajta in drugimi močno poveča.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki