Trenutno se predvaja:
3. april 2020 ob 12:30 Novice

Podjetnike skrbi predvsem prihodnost po koncu pandemije

Gospodarska dejavnost je zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 v Italiji skoraj popolnoma zamrla. Številne podjetnike skrbi predvsem prihodnost po koncu pandemije. 
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovensko deželno gospodarsko združenje s sedeži v Trstu, Gorici in Čedadu ima okrog 500 članov, vsaj 1200 podjetnikov pa na različne načine sodeluje z združenjem.

V nekaterih podjetjih so se že ob prvih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa v deželi Furlaniji Julijski krajini odločili za delo na domu. V Slovenskem deželnem gospodarskem združenju pa so krizo izkoristili za izvedbo nekaterih projektov, tudi v pomoč svojim članom, je povedal predsednik združenja Robert Frandolič: "Začeli smo z razvojem tehnologije za spletno prodajo lokalnih storitev in proizvodov, od gostinskih do tudi same prodaje lokalnih kmetijskih proizvodov. Ta spletna prodaja je še v izdelavi. Imenuje se "ostani doma" in vodi naše potencialne kupce in proizvajalce od prodaje in plačila do dostave na dom."

Več podjetij, ki sodelujejo z združenjem, ima sedež v Italiji, poslovalnice pa tudi v Sloveniji. Številne podjetnike skrbi predvsem prihodnost, pravi Frandolič: "Problem bo nastal po tej zdravstveni krizi, ko bomo morali znova začeti z dejavnostmi in bo problem z likvidnostjo. Vedno poudarjam, da bo problem takrat, ko bomo začeli poslovati in se bo dejansko to obdobje enega meseca podaljšalo, praktično zdaj so trije tedni. Ukrepi se bodo podaljšali do sredine aprila in to se bo poznalo na finančnem stanju naših podjetij."

V združenju se dnevno soočajo z novimi določili, ki jih sprejema italijanska vlada. Prevajajo jih tudi v slovenski jezik, da bi podjetnikom ponudili dodatne informacije o finančni pomoči dežele.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki